08 березня 2024

Жіночий силует на фоні історії Бессарабії


«Все в руках людини, а людина в руках жінки»

А. Фюрстенберг

    Наближається 8 березня - привід поговорити про Міжнародний жіночий день, сама ідея якого в боротьбі за жіночі права. Ідея проведення Міжнародного жіночого дня вперше виникла на початку ХХ cтоліття.

   Для кожної жінки питання її прав і можливостей - особливо гостріє серед інших громадських турбот.

    Сьогодні багато хто звертається до нашої культурної спадщини і відкриває для себе безліч незаслужено забутих імен, які «випали» з нашого життя, чиї ідеали несли у собі високі моральні та духовні принципи.

     У Міжнародний жіночий день ми відзначаємо досягнення всіх жінок, які відіграли провідну роль у розвитку Бессарабії.

     Знамениті жінки ... Жінки, які залишили свій яскравий слід в історії Бессарабії. Доля людей і цілих поколінь.

     Найголовнішим у них було виховання в людині добра, гуманності, патріотизму та любові до ближнього.

     Всі ці ідеї знаходили живий відгук у діяльності та творчості чудових жінок Бессарабії, чиї імена назавжди вписані в історію нашого міста.

    Бессарабія завжди пишалася своїми жінками. Не тільки розумниці та красуні, а ще цілеспрямовані цілісні натури здатні на вчинок, який може затьмарити деякі чоловічі геройства.


    Інформаційно – бібліографічний відділ ЦМБ ім. І.П. Котляревського починає цикл бібліотечних нарисів про відомих землячок. Пропонуємо до вашої уваги перший випуск циклу.  

     Історія нашого міста дбайливо зберігає імена знаменитих земляків, серед яких не останнє місце посідає визначна жінка Наталія Олександрівна Кримська.

    Народилася Наталія Кримська у Крюківці Чернігівської області. Після того, як звільнили Бессарабію від фашистів, молодий педагог Наталія Кримська приїжджає до Ізмаїлу навчати дітей історії та очолювати середню школу №2.  Було це у 1944 році.

      І рівно чверть століття – 25 років – Наталія Олександрівна очолювала школу, була мудрим, суворим керівником. В Одеському обкомназивали гвардійською, оскільки ЗОШ №2 була тоді однією з найкращих в області.

    За роки педагогічної праці заслужила такі звання та нагороди: відмінник народної освіти України, заслужений учитель, ветеран праці, здобула медаль «40 років Перемоги» за особисту мужність під час оборонної роботи у тилу ворога в роки Другої світової війни.

     За роки роботи на посаді директора Наталія Олександрівна ніколи не дозволяла собі підвищити голос, завжди знаходила вагомі аргументи для переконання опонента, і завжди спокійно та гідно.

     Важко собі навіть уявити, скільки тисяч учнів та їхніх батьків переступали поріг школи за 25 років її директорства. Щороку керівник школи вітала першокласників і  випускників – і так весь час – рік за роком.

    Випускники школи згадують про неї з теплом і любов'ю як про рідну, близьку, незамінну людину, Наталію Олександрівну педагога з великої літери.

    Померла вона у 1997 році у віці 86 років, але учням цієї дивовижної жінки здається, що їхній улюблений педагог досі десь поруч, щоб підказати, допомогти, поспівчувати…


     Жінки-композитори, які протягом століть створювали та створюють музику, змінюють хід музичної історії та надихають своїм прикладом інших.

  

     Пропонуємо познайомитися з жінкою-композитором родом з Бессарабії.

    Світлана Анатоліївна Азарова народилася 9 січня 1976 року в Ізмаїлі – український композитор, педагог.

     Закінчила у 1996 році музично-педагогічний факультет Південноукраїнського педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, а у 2000 році Одеську державну консерваторію під керівництвом Кармели Цепколенко.

    У 1996 - 1997 роках займалася на Міжнародних літніх курсах, організованих у Ческі Крумлов Мареком Копелентом, відвідувала майстер-класи М. Копелента, Луїса де Пабло, Поля Мефано та інших. Пізніше навчалася у Польщі, Німеччині, Нідерландах. Брала участь у міжнародних музичних фестивалях в Україні, Азербайджані, Польщі, Німеччині, Австрії, Нідерландах. Пізніше того ж року Дрезденський музичний центр (DZZM) запросив Світлану взяти участь у стипендіальній програмі Dresdner Tage der zeitgenössischen Musik. Здобула ступінь магістра в Амстердамській консерваторії (2007), де навчалася у Тео Лувенді.  Живе у Гаазі.

    Більшість лікарів – жінки. Це здається, цілком природним, Давайте згадаємо одну з них.

   Світлана Семенівна Щука – одна із тієї плеяди жінок, що прокладала собі шлях до науки.

     Світлана Семенівна народилася 1 січня 1961 року в селі Озерне, Ізмаїльського району в сім'ї вчителів.

    Світлана Щука закінчила 1977 року школу з відзнакою. Брала участь у різних районних та обласних олімпіадах з хімії та біології, змаганнях з шахів, захоплювалася живописом, читанням.

   У 1978-1984 роках вона навчалася на педіатричному факультеті Кишинівського медичного інституту, у студентські роки працювала медичною сестрою у різних відділеннях клінічних лікарень.

     Світлана Щука закінчила з червоним дипломом КГМІ , потім клінічну ординатуру з педіатрії. З 1986 по 1989 рік пройшла навчання в аспірантурі в НДІ Педіатрії Академії наук СРСР.

     У 1990 року захистила кандидатську дисертацію, 1999 року докторську дисертацію за спеціальністю «Педіатрія» зі спеціалізацією в педіатричній пульмонології.

     Світлана Семенівна проходила стажування у США, Великій Британії, Франції, Німеччині, Румунії та ін.

     Професорка Світлана Семенівна Щука продовжила досліджувати актуальні проблеми дитячої пульмонології та алергології, підготувала молодих лікарів у різних наукових напрямках та багато її учнів успішно працюють у різних галузях медицини в США, Канаді, Ізраїлі, Франції, Румунії та інших країнах.  Професорка Світлана Семенівна Щука є членом Атестаційної комісії сімейних лікарів Міністерства охорони здоров'я, членом Асамблеї Академії Наук Молдови.

 

      В історії образотворчого мистецтва жіночих імен не так вже й багато.

     Художниці почали займатися творчістю не вчора і навіть не минулого століття, але їм було важче зробити собі ім'я, ніж чоловікам. Згадаймо ім'я жінки-художниці родом з нашого краю.

    Художник Олексієва Світлана Анатоліївна народилася 25 грудня 1949 року у місті Ізмаїл Одеської області. Світлана Олексіївна закінчила Ужгородське училище декоративне-ужиткового мистецтва, Харківський художньо-промисловий інститут. Викладачі за спеціальністю – О. Мартинець, В. Ненадо, І. Криворучко. Графік, художник. Член Національної Спілки Художників України.

    Працювала художником-оформлювачем (1969-1971), викладала спеціалізовані дисципліни на архітектичних відділеннях Харківського інституту (1976-1982), у художніх школах (1983-1986), в Харківському художньому училищі. Брала участь у виставках обласних та республіканських. Основні твори: «Літописець», «Карпатська легенда», «Мрія», «Карпати», «Червона квітка».

    О відомих і мало відомих жінок Бессарабії, які вписали незабутні сторінки в історію нашого краю, ви дізнаєтесь у наступних нарисах  . Читайте, дивуйтеся, надихайтеся!

     Цього весняного дня бажаємо Вам миру, чудового святкового настрою, сімейного щастя, благополуччя, здоров'я, усмішок Вам та Вашим близьким! Будьте завжди привабливими, жіночними та улюбленими!

 

Матеріал підготувала завідувачка

інформаційно-бібліографічним відділом

Семеріна Людмила Семенівна

Березень 2024 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар