26 лютого 2021

«Через любов у безсмертя»

               25 лютого у Центральній міській бібліотеці ім. І. П. Котляревського відбувся захід, присвячений 150-річчю від дня народження Лесі Українки.

               Леся Українка - одна з найвизначніших постатей в історії української літератури. По собі вона залишила великий літературний доробок - вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики. Вона - краса й гордість нації, духовний вождь української інтелігенції.

                  Провела захід бібліотекар абонементу Олена Костенко. Присутніми були ліцеїсти Ізмаїльського військово-морського ліцею та службовці Національної гвардії України. Цікаві факти з біографії поетеси, життєві обставини та перепони - все це було висвітлено якнайповніше. До уваги гостей представлено низку віршів Лесі Українки у вже знайомому та дещо новому прочитанні, кріз призму особистісних переживань. Особливий інтерес викликав перегляд уривку з кінофільму "Йду до тебе" про Лесю Українку та її щире кохання - Сергія Мержинського.

                  Життя поетеси – це легендарний подвиг мужньої і мудрої людини, ніжної й нескореної жінки, геніального митця і борця, рівноцінну постать якій важко знайти навіть на планетарних художніх теренах. Все життя Лесі Українки – свідоме служіння ідеї братерства. Перекладацька діяльність, популяризація серед українства досягнень світової думки і відкриття України іншим народам – взірцевий приклад подвижництва митця.

Світ опускався на коліна,
Камінний, він хилився ниць,
І прилітала Україна
До мертвих Лесених зіниць.
Над всі недолі та потали,
Над страти всі та над бої
Безсмертя Лесене вростало
В народ, що народив її.

Немає коментарів:

Дописати коментар