10 травня 2017

«Політ над гніздом сирітства»

10 мая в читальном зале ЦГБ им. И. Котляревского состоялась творческая встреча, посвященная выходу второй книги измаильчанина Михаила Овсиенко – «Політ над гніздом сирітства». Встреча необычная - так как Михаил Федорович не смог лично присутствовать в зале по состоянию здоровья, гости библиотеки общались с автором с помощью программы "Скайп".
Люди старшего поколения, конечно же, помнят «Педагогическую поэму» нашего земляка А.С.Макаренко, фильм «Республика ШКИД» о довоенном сиротстве и детской беспризорности.  А вот о детдомах в послевоенное время – практически ни слова. 

Многие воспитанники детских домов поддерживают связь друг с другом, организовывают встречи, публикуют воспоминания, издают книги.

Одни из них – книги  Михаила Овсиенко «Под парусами океана жизни» и его воспоминания о Глинском детдоме «Політ над гніздом сирітства».  
 
Михаил Федорович – заслуженный работник культуры СССР, дипломант Творческих Союзов СССР, неоднократный лауреат Всесоюзных и республиканских фестивалей художественного народного творчества. Аккордеонист, вокалист, писатель. Два созыва подряд М. Овсиенко депутатствовал в городском совете. Так что, по праву, можно сказать, что Михаил Федорович Овсиенко в нашем Придунавье -- величина в духовном плане.


4 коментарі:

  1. Дякую за гостинність і гарну зустріч з читачами.
    Бажаю колективу бібліотеки імені Котляревського більше цікавих книг,зустрічей з їх авторами,міцного здоров"я,творчої наснаги.
    Ви на сьогодні найкращі в українській,сонячній Бесарабії!
    До зустрічі.

    ВідповістиВидалити
  2. Відгуки на мою книгу

    Рита Пархоменко: Сирітство  лягло важким тягарем на долю тих дітей, які втратили своїх батьків на війні. Турбота про сиріт – проблема будь-якого суспільства. Спогади Михайла Овсієнка «Політ над гніздом сирітства»  яскраво передає життя, побут і проблеми сиріт повоєнної пори. Та не дивлячись на те, що колишні військові не мали педагогічної освіти, а часом проявляли жорстокість у вихованні, все ж із Глинського сиротинця вийшли достойні громадяни нашої країни. Автор книги яскравий тому приклад.

    На території колишнього Глинського сиротинця тепер знаходиться спеціальна загальноосвітня школа-інтернат. Педагогічні працівники прочитавши спогади М.Овсієнка змогли здійснити екскурсію в минуле та порівняти тодішні проблеми із сьогоденням. У сучасних сиріт, які з’явилися уже в мирний час , доля не менш нелегка. Низьке економічне зростання та нестабільна політична ситуація болем відгукуються на долі соціальних сиріт, які мають нерадивих батьків. Та, поглянувши в минуле, можна прийти до висновку: нехай і повільно, але все ж таки життя змінюється на краще, а тому є віра в світле майбутнє.



                              Шановний Михайле!

    Багато колег нашої школи прочитали Вашу книгу «Політ над гніздом сирітства», поділилися враженнями від прочитаного і ніхто не залишився байдужим.

    Ми щиро вдячні за Ваші спогади, за те, що віддаєте належне місце нашій школі у минулих Ваших спогадах.

    Дуже жаль, що ці спогади залишили по собі і такі неприємні події Вашого життя, як биття дітей. В сучасній школі це не має місця. Всі вчителі та вихователі поважають своїх учнів, вбачають у них своїх друзів. І вони віддячують їм своєю поведінкою. Тяжкі були часи дитинства, але як бачимо із Ваших спогадів, що саме з таких дітей і виростали справжні люди. І в теперішній час випускники нашої школи навчаються, навіть, і в інститутах. В подальшому знаходять своє місце в нелегкому сьогоденні.

    Щиро бажаю вам міцного здоров’я, успіхів в світі пера, щоб люди поважали і книги Ваші читали.

    Сторінка Ріти Пархоменко в Одноклассниках:https://ok.ru/profile/572179522991

    ВідповістиВидалити