19 квітня 2024

«Ти як?» Стрес-тест: позначте відчуття, які непокоять

Стрес-тест: позначте відчуття, які непокоять
        Якщо ваш стан змінився, скажімо, кудись поділася звична активність, погіршилися сон чи апетит, а від мотивації досягати цілей не лишилося і сліду, — це може бути сигналом, що вашій менталочці необхідна підтримка.
          Зверніть увагу на підказки організму і довірте свій ментальний стан тому, до кого вже звикли – сімейному лікарю.
          Навчання за програмою ВООЗ mhGAP, яке наразі проходять медики, зокрема й сімейні лікарі, дозволяє їм виявляти проблеми з ментальним здоров'ям та надавати підтримку. Пам’ятаймо, що «сімейний» не замінить психолога, психотерапевта чи психіатра, але зможе проконсультувати або ж перенаправити до вузького спеціаліста.
         🔍 Аби знайти лікаря з відповідною підготовкою у своєму регіоні, скористайтеся онлайн-мапою на сайті НСЗУ або зателефонуйте до контакт-центру — 16-77.

У тілі: постійні втома чи напруження; біль у спині, шиї, кінцівках без очевидних причин; ускладнення дихання; відсутність апетиту чи проблеми з травленням.       В емоціях: сум; страх; агресія; тривога.      У поведінці: поганий сон; бажання плакати; дратівливість; залежність від кави, алкоголю, нікотину.       У думках: відсутність мотивації щось робити; дефіцит уваги; невизначеність.
Помічаєте щось подібне не вперше? Розкажіть про це сімейному лікарю.
Наразі сімейні лікарі проходять навчання, аби оберігати ваше фізичне й ментальне здоров'я. Аби дбати про тих, хто дбає про всіх.            Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар