05 квітня 2024

«Ти як?» Марк Лівін про книги, які допоможуть краще зрозуміти себе

Марк Лівін про книги, які допоможуть краще зрозуміти себе
          Якось ми запитували — що для вас ментальне здоров’я? Письменник і журналіст Марк Лівін розповідає, що опорою йому слугують уміння розпізнавати свої емоції, а ще — відпочинок, зокрема якісний час наодинці.
           Цей час співавтор подкасту «Простими словами» любить провести за книжками, які наповнюють, підкидають цікаві теми для роздумів, а часом просто відволікають. Питання, що порадить почитати, так і просилося, тож ось кілька книжок з особистої полиці Марка.
           А що для вас ментальне здоров’я?
Нон-фікшн. What My Bones Know, Stephanie Foo. Ця книга поєднала в собі два стилі: мемуари та дослідження теми травми за допомогою інтерв'ю з відомими дослідниками травми. Авторка - емігрантка з Малайзії, батьки якої втекли до США, коли їй було два роки. Вона пережила комплексний ПТСР, одужала і ділиться досвідом, який може бути корисний.
Цей день і є життям. Єнс Андерсен. Біографія казкарки Астрід Лінгред, яка назавжди змінила роль дитячої літератури , давши світові рольові моделі Пеппі Довгої Панчохи, Братів Лев'яче Серце, Расмуса Волоцюги. У книзі є чимало про психологію та ментальне здоров'я. Дивовижно, але в 40-50 роках пані Астрід переживала те ж, що переживаємо й ми зараз.
Дофамінове покоління, Анна Лембке. Як поведінка людини стає залежною? В який момент келих вина ввечері переростає в алкоголізм, а солоденьке - у заїдання емоцій? Професорка зі Стенфорду Анна Лембке на прикладі з власної практики пояснює, як працює адиктивна поведінка і як її можна уникнути.
Художня література. Сараєво для початківців, Озрен Кебо. Це історія про чоловіка, який свідомо обрав життя у Сараєв у найважчий період історії - під час облоги міста з 1992 до 1995 року силами югославської народної армії. Це глибока, місцями іронічна, а місцями вражаюча історія переживання війни, яка з позиції часу дає розуміння, що переживає людина в таких умовах.
Вудька стежка на далеку північ , Річард Фленеган. Роман для тих., хто не любить читати романів про війну. Історія австралійського полковника, який потрапив у японський полон і був змушений разом з іншими в'язнями будувати так звану "Дорогу смерті" між Бірмою і Таїландом. Дивовижна історія, за яку автор отримав Букерівську премію 2014.
Під скляним ковпакою, Сильвія Плат. У цьому автобіографічному романі описано досвід  дівчини, яка попри всі свої амбіції й бажання підкорити світ, намагається пережити великий депресивний розлад. Відвертий текст, який змушує уважніше роздивитися власне життя.
                 Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар