12 квітня 2024

«Ти як?» Якщо ви мали «токсичних» батьків…

Якщо ви мали "токсичних" батьків...
            Особистість людини, її самооцінка, світогляд формуються з дитинства. Неабияку роль у цьому відіграють стосунки з батьками чи опікунами, які є авторитетом, джерелом любові та безпеки (або ж принаймні мають бути).
             На жаль, так є не завжди, і через роки ми можемо почути спогади знайомих про нездорові або ж «токсичні» стосунки.
             Токсичними називають стосунки, що «отруюють» — завдають болю на емоційному чи фізичному рівні, а також формують страхи та комплекси, які можуть позначатися навіть на житті вже дорослої людини.
              Тотальний контроль, надмірна критика, ігнорування кордонів, приниження, засудження прояву емоцій, звинувачення у бідах родини — приклади «токсичності», яка не завжди проривається назовні свідомо. Часто позиція «ще скажеш мені "дякую"» є наслідком схожого травматичного досвіду у батьків.
               Дитині важко проаналізувати таку проблему, до того ж вона повністю залежить від батьків — доросла ж людина може приймати рішення самостійно. Якщо ви мали такий досвід і відчуваєте його наслідки, розкажіть про це спеціалісту. Він допоможе пропрацювати образу чи почуття провини, підкаже, як оминути стежку «токсичних» стосунків із партнером та власними дітьми.
Не звинувачуйте себе за травматичний досвід, який позначився на вашому теперішньому житті.
Не чекайте, що одного дня батьки зміняться. Змінюйтеся самі.
Не звинувачуйте себе, якщо вам важко пробачити певні вчинки або ж прийняти погляди батьків на життя. Ви маєте свої.
Не звинувачуйте себе і батьків, якщо у дорослому віці вам так і не вдалося налагодити близькі стосунки. Спробуйте знайти формат спілкування, який буде комфортним і для вас, і для батьків. Він точно є.

Поділіться своїм травматичним досвідом зі спеціалістом.

                  Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар