05 жовтня 2020

Відомі лікарі-письменники

До Міжнародного дня лікаря - 5 жовтня

«…з медиків виходить чимало письменників, 

а от із письменників ще не вийшло жодного лікаря» 

                             (М. Зощенко)

Дослідники доводять великий внесок письменників-лікарів у світовий літературний процес. Пояснення цього феномену вбачають у близькості психологічних особливостей професій: спостережливості, схильності до аналізу душевного стану людини, дарі співчуття, а також в багатому життєвому, психологічному досвіді, який набувають лікарі в своїй фаховій діяльності.

«... В медицині немає двох світів: світу лабораторії та світу клініки, світу духу і світу тіла. Є один єдиний світ, в якому відбуваються безмежно складні явища. Усвідомлюючи єдність людського організму, справжній лікар одночасно лікує і відчай, і органічні порушення, які воно породжує» (А. Моруа)

Чехов Антон Павлович

Класик світової літератури. Лікар за фахом. Почесний академік Імператорської Академії наук з розряду красного письменства (1900—1902). Один із найвідоміших драматургів світу. Його твори перекладені понад 100 мовами. Його п'єси, а зокрема «Чайка», «Три сестри» та «Вишневий сад», протягом понад 100 років ставляться в багатьох театрах світу.

За 25 років творчості Чехов створив понад 300 різноманітних творів (коротких гумористичних оповідань, серйозних повістей, п'єс), багато з яких стали класикою світової літератури. Особливої уваги зазнали «Степ», «Нецікава історія», «Дуель», «Палата № 6», «Оповідання невідомої людини», «Мужики» (1897), «Людина в футлярі» (1898), «У яру», «Дітвора», «Драма на полюванні»; із п'єс: «Іванов», «Чайка», «Дядя Ваня», «Три сестри», «Вишневий сад».

Томас Браун

Британський пиьменник, філософ, медик. Один з найбільших майстрів англійської прози епохи бароко, автор літературних «есе» на окультно-релігійні та природничі теми. 

Син торговця шовком. 1626 року закінчив Оксфордський університет, 1629 року здобув ступінь ліценціата, вивчав медицину в Університеті Монпельє, Падуанському університеті та Лейденькому університеті. 1633 року, після отримання докторського ступеня, повернувся до Англії. 1637 року оселився в Норвічі, де жив і практикував аж до смерті. 1671 року одержав титул сера.

Булгаков Михайло Опанасович

Російський письменник, драматург, лібретист, лікар українського походження. Член Всеросійського союзу письменників (1923–1929) та спілки письменників СРСР (1934-1940). Серед найвизначніших творів Булгакова: «Майстер і Маргарита», «Собаче серце», «Іван Васильович», «Біла гвардія», «Дияволіада».

Булгаков був симпатиком білогвардійців, зневажливо ставився до української мови, мав українофобські погляди та був противником незалежності України і українського національного руху.

Руданський Степан Васильович


 Український поет, перекладач античної літератури. Автор класичних сатир на міжнаціональну та антиімперську тематику. Професійний лікар.

До літературної спадщини Руданського, основна й найцінніша частина якої була надрукована лише по його смерті, належать і переклади («Слово о полку Ігоревім», уривки з «Краледворського рукопису», Гомерова «Іліада», Верґілієва «Енеїда», частина «Демона» Лермонтова, «Сни» Гейне, поодинокі вірші Т.Ленартовича й Б.Радичевича), збірники народних пісень з власних записів («Народные малороссийские песни, собранные в Подольской губернии С. В. Р.», Кам'янець-Подільський, 1852; «Копа пісень», Ялта, 1862). За життя поета вони не були опубліковані, а після його смерті тривалий час перебували в приватних руках. Виявлені й вивчені фольклористами у часи СРСР, вони видані 1972 у Києві.

Артур Конан Дойл

 Шотландський письменник, відомий насамперед своїми детективними творами про Шерлока Холмса. Також відомі його науково-фантастичні твори про професора Челленджера, історичні романи. Крім того, він писав п'єси та вірші.

Справжнє прізвище письменника — Дойл, Конан — його середнє ім'я, що стало прибраним другим прізвищем (частиною подвійного). Також зустрічаються варіанти написання Конан-Дойль, а також Конан Дойль, Конан-Дойл.

Підготувала: бібліограф Титаренко Валентина

Немає коментарів:

Дописати коментар