15 жовтня 2020

15 жовтня - Всесвітній день сільських жінок

Віртуальна виставка

     Сільські жінки складають більше, ніж чверть населення земної кулі. Вони відіграють провідну роль у виробництві продовольства, у развитку стабільності сільських районів. Але через якусь причину їх життєво важливий вклад у суспільне життя залишається невидимим...
     Всесвітній день сільських жінок принаймні, один раз на рік покликаний нагадати суспільству, наскільки воно зобов`язано сільським жінкам, наскільки є цінний їх праця!

      Ідея проведення Всесвітнього дня сільских жінок була запропонована на 4-й Жіночій конференції ООН, що пройшла у 1995 році в Пекині. Проведення цього дня розглядалося як практичний шлях отримання суспільного визнання й підтримкии різнобічної ролі сільських жінок. Наприкінці було вирішено, що Всесвітній день сільських жінок святкуватиметься щорічно 15 жовтня.


Котляревський І. П. Наталка Полтавка. – К.: Дніпро, 1983. – 91 с.

Вічний конфлікт кохання і соціальної нерівності – ось головна ідея п’єси Івана Котляревського „Наталка-Полтавка”. Дівчина з бідної родини заради сімейного благополуччя і щастя рідних готова пожертвувати чистим почуттям до коханого і вийти заміж за нелюба – представника вищої соціальної верстви. Красива, чуйна, чесна і роботяща – невже Наталка не заслуговує на особисте щастя? Відповідь на це питання можна дізнатись зі сторінок п’єси, яка веде нас за героями і дає зрозуміти, чого ж насправді варте людське щастя. Цей твір вражає своєю чуттєвістю і силою слова – силою, яка здатна викликати в душі читача незабутні враження.

Коцюбинський М. Дорогою ціною: Для серед. та старш. шк. віку. – К. : Школа, 2006. – 270 с.

Повість „Дорогою ціною” називають пригодницько-романтичним твором, і ця характеристика вдало відображає його специфіку. Автор пропонує нам поринути у далеке 18 століття, коли нащадки волелюбних козаків намагалися позбутися кріпацького гніту. До таких поборників свободи належали прості селяни Остап і Соломія. Крізь вогонь і воду довелося пройти їм на шляху до бажаної волі. На сторінках твору ми бачимо сильного і цілеспрямованого Остапа та його дружину – взірець мужності, сміливості та відданості. Ця жінка віддала життя заради коханого і волі. Волі, яка дісталась дуже дорогою ціною.

Кобилянська О.Ю. Земля: Повість, оповідання. – Х.: Фоліо, 2006. – 315 с.

Соціально-психологічна повість „Земля” основана на реальному випадку з життя: син заможного селянина вбив свого брата, аби заволодіти великим наділом землі. Ольга Кобилянська описує цю сімейну трагедію братовбивства дуже глибоко і доводить, що злочин молодшого брата – це лише наслідок тих психологічних умов, у яких назрівав родинний конфлікт. Івоніка та Марія віддали все життя заради землі, але їх жертва виявилась марною: земля поглинула найдорожче, що у них було – сина, на якого вони покладали усі надії. Яка ж доля чекає на нещасних батьків і підступного вбивцю? Чи зможе батько видати сина поліції, остаточно втративши ще й його?


Матіос М. Солодка Даруся: Драма на три життя. – Львів: Піраміда, 2005. – 176 с.

Найвідоміший і найпопулярніший роман Марії Матіос "Солодка Даруся" справедливо назвали "трагедією, адекватною історії XX століття", а саму Дарусю - "образом майже біблійним".
У цік драмі "на три життя" немає нічого однозначного: ні персонажів, ні обставин, ні розв'язки. В романі немає епохальних людей чи подій, позитивних чи негативних героїв, але, як стверджує критика, "коли читаєш цю книгу, болить серце".

Квітка-Основ'яненко Г. Маруся; Конотопська відьма; Біографія письменника; Характеристика творчості; Стислий переказ творів; Аналіз текстів; Зразки учнівських творів. – Харків: Ранок, - 1999. – 78 с. 

Григорій Квітка-Основ’яненко є українським класиком сентименталізму. Це європейський жанр, який успішно прижився і в Україні також. В все це цілком синхронно з Європою. Ніби просто: потрібно викликати співпереживання читача. Григорій Квітка-Основ’яненко успішно досягає цієї мети. Його Маруся та інші персонажі оповідання дуже зворушливі. Кожен схожий на справжній згусток емоцій. За насиченістю переживань цей текст дасть фору будь-якій мелодрамі. Одним словом, чудовий текст для всіх любителів жанру.
Підготувала: бібліограф Титаренко Валентина

Немає коментарів:

Дописати коментар