27 липня 2020

Книжковий світ Православ`я

«Благословенний Господь Ісус Христос, 
що полюбив Руську землю і просвітив її хрещенням 
святим»
"Повість минулих літ"

Щороку, 28 липня в Україні на державному рівні відзначається православне свято - День хрещення Київської Русі – України. Хрещення Київської Русі наприкінці Х ст. стало для східних слов'ян унікальною можливістю доторкнутися до живої сили Євангелія. Це була можливість докорінно змінити богосприйняття та світосприйняття, скинути з себе язичницькі пута та зробити крок до цивілізованості. Християнський світогляд вплинув на культурний розвиток, удосконалення писемності, формування основ архітектури та мистецтва.

День Хрещення Київської Русі-України відзначається в Україні згідно з Указом Президента № 668/2008 від 25 липня 2008 року щорічно в цей день. Цього ж дня Православна церква вшановує пам'ять рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Русі.

Серед усіх реформ, здійснених Володимиром, звичайно ж найважливішою була релігійна. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з цього нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство і криваві жертви, повністю себе вичерпала. Тому Володимир у 988 році прийняв християнство з Візантії і ввів його в якості державної релігії на Русі - крок абсолютно раціональний, адже Візантія в той час була найбільш могутньою і багатою державою континенту, центром цивілізації.

Християнізація Русі означала входження її в світову християнську спільноту, знаходження нею свого місця у співдружності християнських держав. З прийняттям християнства Київська держава, згідно з тодішніми уявленнями, ніби очищалася від скверни і ще "не країни" ставала країною і одночасно членом християнської співдружності. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів, або сказати, узаконило державність.

Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти і культури: почали відкриватися школи, в Києві був збудований головний храм Русі - Десятинна церква Богородиці (996). Прийняття християнства від Константинополя, а не від Риму, призвело до того, що Русь у середині XI ст. виявилася по східний бік Великого розколу 1054 року. Цивілізаційні наслідки цієї події справили величезний вплив на всю подальшу історію східнослов'янських країн.

Бібліотекарі читальної зали підготували виставку "Книжковий світ Православ`я".




Немає коментарів:

Дописати коментар