04 травня 2020

Всесвітній день свободи преси

Генеральна Асамблея ООН у 1993 році проголосила 3 ​​травня Всесвітнім днем ​​свободи преси. Це рішення стало результатом роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка в резолюції 1991 року «Про сприяння забезпеченню свободи преси у світі» визнала, що вільна, плюралістична та незалежна преса є необхідним компонентом будь-якого демократичного суспільства.

Впровадження свята – результат роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО. Генеральна конференція передала Генеральній Асамблеї висловлене державами, членами ЮНЕСКО, побажання оголосити 3 травня Міжнародним днем ​​свободи преси. Ця дата була обрана в ознаменування Віндхукської декларації зі сприяння забезпечення незалежності та плюралізму африканської преси, прийнятої 3 травня 1991 року на семінарі зі сприяння забезпечення незалежності та плюралізму африканської преси, організованому ЮНЕСКО та Організацією Об’єднаних Націй у столиці Намібії Віндгуку.

 Всесвітній день свободи преси є щорічним нагадуванням міжнародній спільноті про те, що свобода преси і свобода вираження думок є основними правами, закріпленими у Загальній декларації прав людини. Ми повинні захищати ці права, оскільки вони представляють собою основу демократії і надають реальний вплив на життя людей в усьому світі. Вільні ЗМІ та вільний доступ до інформації сприяють вирішенню завдань в галузі розвитку, підвищуючи обізнаність людей про стан справ у суспільстві. Таким чином, люди мають можливість стати активними учасниками соціально-політичних процесів і самостійно вирішувати свою долю. Але це можливо тільки за умови вільного доступу до достовірної інформації.

Всесвітній день свободи преси надає міжнародному співтовариству можливість віддати данину пам’яті професійним працівникам засобів масової інформації, які загинули при виконанні своїх обов’язків. Нам необхідно зміцнити нашу рішучість забезпечити охорону та безпеку журналістів у всьому світі. І щороку цей День присвячений певній темі.

Сьогоднішня дата – ще одна можливість віддати данину пам'яті професійним працівникам ЗМІ, які загинули при виконанні своїх обов'язків. А напередодні Дня свободи преси міжнародна організація Комітет захисту журналістів проводить аналіз відносин преси і влади і направляє главам держав листи з описом проблем журналістів, на які варто було б звернути увагу.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар