05 травня 2020

Факти з життя Юрія Липи (До Дня народження письменника)

- Юрій Липа захопився читанням і письмом, почав наслідувати свого батька Івана Липу ― писати твори, вірші, статті. Батько не схвалював захоплення сина і міг навіть викинути роботи сина. Хресним батьком Юрія Липи в поезії можна вважати Івана Франка. Він приїжджав лікуватися до Івана Липи і випадково побачив вірші Юрія, і оцінив талант хлопця. Сьогодні його ранні вірші не видані.

- Письменник написав «всеукраїнську трилогію» («Призначення України», «Чорноморська доктрина» та «Розподіл Росії»), в якій було викладено основи геополітики;

– 1940 року став одним з засновників Українського Чорноморського інституту у Варшаві, планував перенести його до Одеси;

– Став організатором підпільних курсів з медичної підготовки під час війни;

– Ю. Липі вищим німецьким керівництвом було запропоновано очолити уряд в Україні часів її окупації, проте він відмовився.

– Батько Юрія лікував поранених, хворих. Юрій спостерігав за батьком-фітотерапевтом, який наголошував, що кожна квітка має лікувальні властивості. Фітолікування так захопило хлопця, що Юрій Липа поїхав вивчати медицину до Польщі ― найбільше його цікавила фітотерапія.

- Є чимало документів, які свідчать про його стрімкий розвиток у цьому напрямі медицини. Його вважають першим українським фітотерапевтом.

- Юрій Липа був одружений з художницею Галиною Захарясевич. Вони познайомилися у Відні, де Галина проходила навчання. Деякий час Юрій з дружиною та двома доньками жили в Польщі, де він лікував людей та мав певну популярність. Він успішно виліковував пацієнтів, яких польські лікарі не могли вилікувати довгий час. Юрій почав отримувати погрози і, заради безпеки сім’ї, вирішив повернутися в Україну.

- Праці Юрія Липи на медичну тематику цікаві не лише фахівцям.

- Юрій Липа за 43 роки свого життя зробив дуже багато для людей, для літератури, для науки.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар