15 листопада 2019

Духовний подвиг Кліментія Шептицького. Монах, який рятував єврейських дітей від нацистів.


17 листопада 1869 - 1 травня 1951 рр.
До 150-річчя від дня народження Кліментія Шептицького

Аристократ і впливовий австрійський політик Казимир Шептицький проміняв багатство графа на аскезу й тихе монаше життя монаха Климентія. Його віру не змогли зламати ані німецька окупація, ані тюрми енкаведистів – отець рятував євреїв від нацистів, а у радянському таборі був таємним єпископом, який висвячував в’язнів.

У 1900 році Казимир Шептицький став депутатом австрійського парламенту. Його політичні погляди вирізнялись прогресивністю. Він вперше на той час підняв питання соціального страхування, намагався вирішити проблему пенсійного забезпечення для тих, хто працював у приватних закладах чи займався власним бізнесом.

У 1911 році, у віці 42-ох років, Шептицький покидає політичну кар’єру – неочікувано для всіх переїжджає до Німеччини і оселяється в бенедиктинському монастирі. Там Казимир почав готуватися до чернечого життя та через рік приніс монаші обіти і отримав церковне ім’я Климентій.

У 1918 році став настоятелем Унівського монастиря, a з 1926 року ігуменом студитів Свято-Успенської Унівської лаври.

В Уневі отець Климентій започатковував дитячий сиротинець. Під час німецької окупації там переховували дітей євреїв.

За різними даними, Шептицькі врятували від кількох сотень до кількох тисяч євреїв – їх переховували в монастирях та церквах, а потім переправляли закордон. Таким чином вдалось вижити і главі МЗС Польщі у 2005 році Адаму Даніелю Ротфельду.

5 червня 1947 Климентія затримали просто в келії під час молитви. Тоді при обшуку знайшли два плакати із зображенням символіки ОУН та літературу про діяльність УПА. Матеріали підкинули самі радянські спецоргани. А на справді Климентій Шептицький писав до Ватикану звіт про утиски церкви, але його перехопили радянські спецслужби.

Після 7-місячного слідства 15 січня 1948 року Климентія Шептицького засудили до 8 років виправно-трудових таборів за «зраду батьківщини» намагаючись вибити з отця зізнання в антирадянській діяльності та зречення від віри.

Шептицький добре розумів, що на волю уже не вийде, але продовжував вести монаше життя – часто молився до вікна, а по неділях пошепки відчитував Службу Божу. Поганий стан здоров’я та тюремні умови пришвидшили кінець. 1 травня 1951 року, о 21:30, у Владимирському централі пролунала звістка про смерть духівника. Відшукати його могилу досі не вдалося.

Журналісти проекту «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» на телеканалі ZIK у фільмі «Климентій Шептицький» відкрили маловідомі сторінки з життя Праведника народів світу Блаженного Климентія.


Вперше опублікована наукова «Біографія блаженного Климентія Шептицького», аристократа, архимандрита Студійського уставу Української греко-католицької церкви, екзарха Російської греко-католицької церкви, Праведника народів світу. Книга розвінчує міф про те, що отець Климентій Шептицький був у тіні свого брата – митрополита Андрія. На яких архівних документах базується наукова біографія? Які невідомі сторінки з життя отця описані? Що ще залишається таємницею у біографії блаженного Климентія?

https://www.radiosvoboda.org/a/29663516.html





Використані ресурси:

http://news.ugcc.ua/articles/kliment%D1%96y_sheptitskiy_aristokrat_%D1%96_monah_yakiy_ryatuvav_ievreyskih_d%D1%96tey_v%D1%96d_natsist%D1%96v_86199.html

http://news.ugcc.ua/interview/mi_pragnemo_v%D1%96dkriti_lyudyam_postat_blazhennogo_kliment%D1%96ya_sheptitskogo__o_yustin_boyko_86693.html

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2540638-na-lvivsini-2019j-progolosili-rokom-septickogo-ta-antonica.html

https://www.radiosvoboda.org/a/29663516.html

Немає коментарів:

Дописати коментар