02 лютого 2018

Дуга Струве – об’єкт культурної спадщини України


З списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні знаходяться 7 об’єктів, один з яких визнано шедевром людського генія.

Перші об’єкти, що знаходяться на території України, були занесені в список в 1990 році на 14-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Одним з об’єктів є пункти геодезичної дуги Струве.

З сотень об’єктів, включених до списку Всесвітньої спадщини, саме цей часто називають «найзагадковішим». Безпрецедентним є сам розмах пам’ятки: вона представляє собою ланцюг тріангуляційних пунктів, що простягся на 2820 км по території 10 європейських країн.

Це астрономічні точки, закладення яких в ХІХ ст. дозволило достовірно встановити розмір та форму нашої планети.

З 1816 року, коли Вільгельм Струве був ще 23-річним молодшим науковим співробітником в Дерпті, було розпочато спорудження геодезичних станцій для вимірювання точної довжини земного меридіана.

Робота ця тривала 36 років. Гігантський ланцюг з більш ніж 250 станцій протягнувся від Хаммерфеста на узбережжі Баренцевого моря до Старої Некрасівки під Ізмаїлом, приблизно по 25 ° сх. д.

Вперше в історії була створена система для наукових вимірювань такого масштабу. Виміри, проведені на Дузі Струве, дозволили обчислити довжину земного меридіана з такою точністю, що навіть сучасні спостереження з супутників виправили їх всього на два сантиметри. Тут же було встановлено, що наша Земля ... не куля. Точніше, не цілком куля, а геоїд – тобто об’ємний овал.

Спершу Дуга складалася з 258 геодезичних «трикутників» (полігонів), що примикали один до одного, і були вибудувані з півночі на південь в своєрідний ланцюг, з 265 основними тріангуляційними пунктами, розташованими по кутах цих «трикутників». Опорні точки цієї тріангуляційної мережі були марковані на місцевості найрізноманітнішим чином: видовбані в скелях поглиблення, залізні хрести, піраміди з каменів, кам`яні куби, розміром 2 на 2 метри, або спеціально встановлені обеліски. Часто такий пункт був відзначений цеглиною з піщанику, закладеною на дно ями, або ж це був гранітний куб з порожниною, залитою свинцем, покладений в яму з каменюками. Не всі ці знаки вціліли, деякі доводиться розшукувати за допомогою розкопок.

Шість років тому за ініціативою Фінляндії Дугу Струве було внесено до Списку всесвітньої спадщини як об`єкт культури «видатної універсальної цінності», рішення було прийнято 15 липня 2005 року на 29-ій сесії Міжурядового комітету з охорони всесвітньої культурної та природної спадщини, що проходила в місті Дурбані. У цьому списку Дуга Струве – єдиний пам`ятник геодезії . Єдиний, що належить не одній країні, а десяти, по чиїм нинішнім територіям вона пройшла. І один з небагатьох, створений не зусиллями однієї країни, а «геометрами трьох народів»: росіянами, шведами і норвежцями. У цьому сенсі Дуга – пам`ять про те, що до 1914 року вчені всього світу вважалися інтернаціональною спільнотою, а їхні патріотичні завдання – невіддільними від загальнолюдських.

Через значне пошкодження до складу об`єкта Всесвітньої спадщини були включені тільки деякі уцілілі пункти – всього 34. З них в Україні – 4: «Катеринівка», (Хмельницька область); «Фельштин», біля села Гвардійске (Хмельницька область); «Баранівка», біля села Баранівка (Хмельницька область); «Старо-Некрасівка», біля села Стара Некрасівка (Одеська область) – той самий найпівденніший пункт Дуги на Дунаї.

Всі ці знаки стоять на курганах і на найвищий точці краю, по лінії горизонту. На диво, навіть місцеві жителі донедавна, як правило, не знали, навіщо насипалися ці кургани і для чого встановлювалися кам’яні вишки, що символізують унікальні пам’ятки науки.

Краеведческий вестник. Выпуск 2. Измаил: Смил, 2008 г. Измаильский историко-краеведческий музей Придунавья.


От Дуная до Ледовитого океана: о памятнике «Меридиан» под Измаилом⫽ Юг. – 1992. – 7 июля

Урядникова О. Памятник мирового значения. ⫽ Придунайские вести. – 2005. – 11 июня. – С. 3

Памятник меридиану. ⫽Порты Украины. – 2010. - №10. – С. 71

Дьяченко Т. Там, где кончается южный край земли…⫽ Курьер недели. – 2006. – 5 января. – С. 15

Сойко Р. Ученые потеряли дар речи. ⫽ Придунайские вести. – 2009. – 18 июля. – С. 4; 25 июля. – С. 5; 1 августа – С. 4

Сойко Р. Памятник «Меридиан». ⫽ Придунайские вести. – 2009. – 2 июня. – С. 3; 6 июня. – С. 4.



Немає коментарів:

Дописати коментар