26 січня 2018

"Під Крутами пішли в безсмертя" - огляд літератури

29 січня українці вшановують пам’ять Героїв Крут. 100 років тому молоді захисники щойно посталої Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. Саме цього дня 1918 року поблизу залізничної станції Крути 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.
Саме цій події присвячений огляд «Під Крутами пішли в безсмертя»

Героїка трагедії Крут / упоряд. В.І. Сергійч) і Г39 1С: Україна, 2008. - 464 с

У спогадах учасників бою під Кругами, що відбувся 29 січня 1918 року, роздумах сучасників поетчним і прозаїчним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних подій осмислюється героїка подвиг' юнаків Укріпим п Ім'я своєї Вітчизни. Видання, матеріали якого подаються, в оригіналі, друковане раніше тільки в еміграції и не скрізь містить повні імена авторів. Розраховане на українську молодь і всіх тих, хто цікавиться історією національно-визвольній боротьби нашого народу в 1917—1921 роках.

Крути. Січень 1918 року: док., матеріали, дослідж., кіносценарій / Іст. культурол. т-во "Герої Крут"; упоряд. Я. Гаврилюк. — К.: Вид. центр "Просвіта", 2008. — 840 с: Іл.

До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Ефремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917—1921 pp.

Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2008 р.
Завершує видання кіносценарій "Крути",
Адресується дослідникам, викладачам вищих навчальних закладів, учителям шкіл, студентам, широкому колу читачів.


Крути: Збірка у пам'ять героїв Крут / Упор. Зінкевич О., Зінкевич Н. — К.: Смолоскип, 2008. — 422 с.

29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії — бій під Крутами. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Цей бій отримав величезне символічне значення — і саме його намагалися розкрити упорядники цієї книги.

До збірки «Крути», виданої «Смолоскипом» до 90-річчя бою, увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед — публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги — спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити.

Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань, публікуються в Україні вперше. Книга розрахована на широке коло читачів, зокрема молодь.


Сорока Ю. В. Бій під Крутами/ Ю. В. Сорока, — К: Золоті Ворота, 2013. — 120 с.

29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.

Українська революція 1917—1921 pp.: Подвиг героїв Крут. Матеріали наукових читань (24 січня 2008 р.) / Відпов. ред.: В. Ф. Версток — К.: Видавництво імені Олени Теліги, 2008. — 176 с

Збірник уміщує матеріали наукових читань «Українська революція 1917—1921 pp.: Подвиг героїв Крут», що відбулися 24 січня 2008 року у м. Ніжині. Статті присвячені проголошенню незалежності Української Народної Республіки, битві під Крутами, відображенню цих подій в історичній пам'яті українців та іншим подіям Української революції 1917—1921 років.
Видання розраховане на широке коло читачів: науковців, аспірантів, студентів, вчителів та учнів загальних навчальних закладів, усіх, хто цікавиться історією України.



Автор статті -Людмила Семеріна, завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом ЦБС для дорослих.

Немає коментарів:

Дописати коментар