01 лютого 2024

«Ти як?» Не поспішайте сваритися чи ображатися, якщо людина...

Не поспішайте сваритися чи ображатися, якщо людина...
          Усі ми час від часу відчуваємо тривожність
          Зазвичай хвилювання через певні події чи буденні клопоти триває недовго — від кількох хвилин до кількох днів. Але для деяких тривожність — це не просто напружений день чи занепокоєння.
           Як наслідок тривалого стресу вона може тривати протягом тижнів, місяців і навіть років. Може переростати у тривожний розлад і заважати людині жити повноцінним життям.
Пам’ятаймо про це та поважаймо одне одного
           Якщо ви чи ваші близькі страждаєте на постійну тривожність, спробуйте щоденні вправи й техніки для заспокоєння, перегляньте свій графік — переконайтеся, що достатньо відпочиваєте, повноцінно харчуєтеся, знаходите час для себе. Якщо вам не вдається подолати тривожність самотужки, не соромтеся звернутися до спеціаліста.
Довго не відповідає у чатах або ігнорує дзвінки. Це може свідчити про її тривожний стан, а навала чатів чи купа дзвінків може лише посилювати це відчуття.
Раптом змінює плани. Раптова хвиля тривоги може змусити людину скасувати плани в останню мить, і їй буде складно пояснити це тим, хто не мав такого досвіду.
Уникає особистих зустрічей, віддаляється. У вільний час людина з посиленою тривожністю може лишатися на самоті. Їй важко відвідувати заходи, зустрвчатися з друзями чи колегами і вдавати, ніби все добре.
В розмові уникає особистих контактів чи воліє, аби на неї геть не звертали увагу. Тож розмова віч-на-віч і зоровий контакт можуть бути для неї некомфортними.
Чи навпаки говрить без упину та перебиває. У стані тривожності буває важко контролювати свої емоції й думки, які рвуться назовні. А інколи людям настільки нестерпна тиша, яка виникає у розмові, що вони всіляко намагаються її заповнити.
Поводиться зверхньо, дратується через дрібниці, спалахує гнівом. Людина з тривожністю часто перебуває "на грані", і будь-яка емоція може стати "останньою краплею".
Не поспішайте сваритися чи ображатися. Придивіться до людини. Врахуйте, що на її стан і поведінку можуть впливати події, про які ви не знаєте. А ще - ніколи не буде зайвим просто запитати "Ти як? Я можу тобі чимось допомогти?".
             Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.

Немає коментарів:

Дописати коментар