30 жовтня 2023

«Володимир Мономах – Великий князь Київський»

 Віртуальна ювілейна виставка

До 970-річчя із часу народження Володимира Мономаха (1053-1125)

Володимир Мономах — князь чернігівський, переяславський і великий князь київський, онук Ярослава Мудрого, син Всеволода Ярославича і візантійської принцеси Марії (за іншими даними – Анни) з роду Мономахів. Серед князів Київської Русі, яких найчастіше згадують у середньовічних джерелах, Володимира Мономаха називають найвидатнішим державотворцем і полководцем кінця XI - початку XII ст.
Володимир Мономах був ініціатором Любецького з’їзду князів (1097), на якому було вирішено скликати княжі з’їзди, щоб уникнути усобиць, а також організувати спільний похід проти половців. 1100 р. Володимир Мономах скликав з’їзд князів у м. Витичеві, де знову розглядалися питання про припинення князівських міжусобиць та боротьбу проти половців.
1113 року, коли йому виповнилося 60 років, Володимир Мономах зайняв київський престол, ставши великим князем київським. Незважаючи на вік, він відзначався великою енергією, працездатністю й державною мудрістю. Своє княжіння в Києві він почав з того, що зменшив податки простим людям, чим і викликав велику прихильність до себе. Також продовжив героїчну боротьбу і здобув ряд блискучих перемог над половцями, що становили головну загрозу для Київської держави. Перемоги над ворогами пояснюються, як свідчать історичні джерела, блискучим знанням військової справи. За свого правління Володимир Мономах понад усе намагався утримати державу в єдності і не допустити розбрату серед князів.
Своєю освіченістю та політичною далекозорістю Володимир Мономах витримує порівняння з Ярославом Мудрим. Він розробив «Устав», або доповнення до юридичного кодексу «Руська правда», що складався з 69 статей, в яких викладені норми цивільного, кримінального й судового права. За часів князювання у Києві Володимир Мономах зумів об’єднати під своєю владою більшу частину Київської держави, припинити князівські усобиці, поповнив державну скарбницю, відтіснити кочівників від державних кордонів.
Кульчицький В.С. Історія держави і права України / В.С. Кульчицький. – К. : Атіка, 2001. – 320 с.
Духопельников В. Владимир Мономах / В. Духопельников. – Х. : Фолио, 2009. – 125 с.
Що вмієте, того не забувайте, а чого не вмієте, того навчайтесь.    Володимир Мономах
Підготувала: бібліограф ІІ категорії Семенова Валентина

Немає коментарів:

Дописати коментар