19 жовтня 2023

«Книги через покоління»

 Інформаційно – бібліографічний відділ.

 

«Книги через покоління»

 

Огляд ретро - книг

 

                                 Читаємо ми зазвичай для душі.

                          У кожного свої є переваги:

                               Романи, п'єси, фентезі, вірші -

                                                  Кому що більш подобається для читання.

    

     Найвибагливіша, найуважніша і найсерйозніша аудиторія – молодь. Визначаючи у процесі дорослішання власні пріоритети, інтереси та бажання,  молодь шукає споріднені душі на сторінках творів, насичуючи своє життя пригодами та переживаннями, часом навіть ототожнюючи себе з головними героями.

    Людина, у якої з дитинства вихована любов до книги, має величезний духовний капітал, вона легше знаходить суспільне визнання, у неї краще розвинена мова, вона більш затребувана, більш успішна в будь-якій справі, краще розуміє інших. У сім'ях заведено розповідати дітям про предків: як звали, ким були, де працювали. А чому б не розповісти про те, що любили читати наші бабусі та дідусі?.

     Читаючи огляд «Книги через покоління», ви зможете дізнатися читацькі уподобання людей похилого віку в їх шкільні роки. Завдання нашого огляду залучення молоді до читання шляхом відродження традицій сімейного читання; познайомити сучасних підлітків із переліком книг, які користувалися популярністю у шкільні роки представників старшого покоління їхніх сімей.

     Ми пропонуємо Вам прочитати ті книги, які формували моральну основу бабусь та дідусів.

     Коли відкриваєш улюблену книгу, всі проблеми та турботи йдуть убік. Негода за вікном стихає, ти не помічаєш, як переносишся в інший світ. Світ, де живуть твої улюблені герої, ти так захоплюєшся і співчуваєш їм, що не помічаєш, як летить час і перегортаються сторінки. Перегляд фільмів, чи електронні книги це зовсім інше… Книга змушує думати, уява та фантазія працюють повною мірою.

     До Вашої уваги книги:

Верн, Ж. «П'ять тижнів на повітряній кулі»

 [роман] / Ж. Верн. – Харків: Експрес,1982. – 396 с.

     Роман «П'ять тижнів на повітряній кулі» (1863) став дебютною книгою французького письменника Жюля Верна та першим твором багатотомної авторської серії «Незвичайні подорожі». Використовуючи свій фантастичний винахід - керована повітряна куля, англійський вчений Самюель Фергюссон здійснює разом із двома супутниками дивовижний і ризикований політ                              над незвіданими територіями Центральної Африки. Мандрівники літають над просторами Сахари, досліджують витоки Нілу, вступають у зіткнення з  дикими племенами і дикими тваринами, піддаються нападам величезних птахів, не раз опиняючись на волосок від загибелі, і залишаються живими лише завдяки своїй неймовірній завзятості і небаченому везінню ...

 Верн, Ж. Двадцять тисяч льє під водою: [роман]        / Ж. Верн; переклад з французької М. Вовчок]. – Х: Фоліо, 1993. – 462 с. : іл. ;

    У другій половині 19 століття в морях і океанах на очі мореплавцям став траплятися незвичайний об'єкт - веретеноподібний предмет, що світиться, перевершує швидкістю і розмірами кита. Газети, а за ними і вчені всього світу зацікавилися морським чудовиськом.

     Щоб знайти та нейтралізувати підозрілий об'єкт, із Нью-Йорка вирушив американський фрегат «Авраам Лінкольн». У ніч на 6 листопада 1866 року сталося зіткнення, в результаті якого троє пасажирів фрегата: французький професор Аронакс, його слуга Консель і канадський гарпунер Нед Ленд були викинуті в море, але волею нагоди були врятовані і потрапили на борт «морського чудовиська» - незвичайного і єдиного у світі підводного човна.

     Капітан та екіпаж човна виявилися зовсім не чудовиськами, проте колишні пасажири «Авраама Лінкольна» на сім місяців стали одночасно і гостями, і бранцями загадкового та дивовижного капітана Немо. На борту підводного човна «Наутілус» герої пережили чимало небезпечних та дивовижних пригод, здійснивши кругосвітню подорож у 20 тисяч льє під водою.

     У компанії капітана Немо та його бранців ви відкриєте собі чудовий і магічний підводний світ; вам доведеться побачити неповторну фауну і флору океанів, бій капітана з акулою, ловлю губок у Червоному морі, полювання на дюгонів, підводний похоронний ритуал, сумні уламки затонулих кораблів, Атлантиду та багато іншого.

    Читайте ці книги, якщо життя раптом здалося надто правильним і прісним і потягнуло на пошуки пригод.

    Адже для того, щоб поринути у атмосферу захоплюючої подорожі, зовсім не обов'язково навіть виходити з дому. Достатньо взяти з полиці цікаву книгу.

Дефо, Д. Життя та дивовижні пригоди мореплавця Робінзона Крузо  [Текст] : [роман]  /  переклад с англ.   – Єреван :  2015. 208 с. : ил.

   «Життя і дивовижні пригоди мореплавця Робінзона Крузо» - роман Даніеля Дефо (1660-1731), написаний як вигадана автобіографія, проте заснований на реальних подіях, що відбулися з шотландським моряком Олександром Селкірком, який провів п'ять років на безлюдному  острові. Герою роману, Робінзону Крузо, потрібно було одному врятуватися в аварії корабля і потім прожити на самоті на безлюдному острові біля берегів Америки, поблизу гирла річки Оріноко, нескінченно довгих 28 років.                                                            

     Розповідь у романі ведеться від імені Робінзона. Це книга про мужність і волю до життя, про завзятість і дружбу, мудрість та оптимізм.

«Життя та дивовижні пригоди мореплавця Робінзона Крузо» – книга про справжнього чоловіка. Рекомендуємо цей роман для прочитання всім молодим людям без винятку!

Дойл, Артур Конан. «Загублений світ» [Текст]: [роман] / Артур Конан Дойл. – К.: Фінпрес,1995. –  272 с.

    «Загублений світ» – науково-фантастичний роман Артура Конана Дойла, що вийшов у 1912 році. Це перша книга з циклу творів про професора Челленджера. У романі описуються пригоди британської експедиції до Південної Америки. На скелястому недоступному плато в басейні Амазонки професор Челленджер із супутниками виявляють «загублений світ» - район, де збереглися динозаври. Рухаючи азартом дослідників та першовідкривачів, вони вступають у нерівну боротьбу з викопними істотами. Герої рятуються втечею від величезних болотяних змій, гігантських птахів – птеродактилів; спостерігають за звичками доісторичних хижаків – ігуанодонів. У бамбуковій прірві професор Челенджер із колегами знаходять останки європейця, їхнього попередника, впавшего або скинутого туди. Їх мучать страшні версії побаченого……

    Роман «Загублений світ» мав величезний читацький успіх, він вважається одним із шедеврів наукової фантастики та перекладений усіма основними мовами світу.


    
Сабатіні, Рафаель. «Одіссея капітана Блада». «Хроніка капітана Блада» [Текст]: [романи]                                   / Рафаель Сабатіні; переклад з англійської  К.: Молодь, 1981. – 528 с.

     Друга половина сімнадцятого століття – час «розквіту» піратства на Карибському морі. Ім'я Пітера Блада наводить жах на купців Семи морів, проте ніхто не сміє заперечувати, що цей «джентльмен удачі» незмінно милостивий із бранцями і врахувавши з дамами. Поголос називає його то знатним шукачем пригод, то побіжним каторжником.                                 

      Ірландський лікар Пітер Блад, звинувачений у державній зраді за те, що мав необережність допомогти пораненому учаснику повстання, був засланий рабом в англійські колонії у Вест-Індії. Через півроку, здійснивши зухвалу втечу на захопленому іспанському галеоні, він починає нове, повне пригод та небезпек життя капітана піратського корабля і незабаром стає легендою та грозою Карибського моря. Про його сміливі вилазки та вміння вибиратися з будь-яких ситуацій ходитимуть легенди.

Рафаель Сабатіні - один із найбільших авторів історико-пригодницьких романів за всю історію світової літератури. «Одіссея капітана Блада» стала першою книгою авторської трилогії про відважного капітана. Продовження пригод читайте в романах «Хроніка капітана», «Удачі капітана Блада» завершують розповідь про знаменитого пірата.

      


Стівенсон, Р. Л.
«Острів скарбів» [Текст]: [роман] / перекл. з англ. / Р. Л. Стівенсон. – Х.: Харків-Новини, 1992. – 444 с.

    Цей роман Стівенсона,  приніс йому світову популярність, переведений на безліч мов, а рахунок його екранізацій йде на десятки. Англійський письменник шотландського походження Роберт Льюїс Стівенсон (1850-1894) так само, як і Майн Рід, був одержимий пристрастю до пригод. На жаль, слабке здоров'я не дозволило письменнику здійснити усі плани. Почуваючись добре тільки поблизу екватора, Стівенсон переселився на острови Океанії Самоа і провів там останні роки свого життя.

     На окрему розповідь заслуговує історія створення найзнаменитішого роману про піратів. Цю книгу невипадково відкриває посвята Ллойду Осборну. 12-річний Ллойд Осборн був пасинком Стівенсона та його постійним партнером за іграм (вітчим сам був все життя дорослою дитиною). Якось вони змагалися у малюванні географічної карти. Коли письменник намалював свою, його раптом осяяло: та це ж карта Острова Скарбів! Того ж дня він склав зміст майбутньої книги. Першим читачем його книги був, звісно ж, Ллойд Осборн.

     XVIII ст. у шинку «Адмірал Бенбоу», розташованому неподалік від англійського міста Брістоль, поселяється таємничий незнайомець Біллі Бонс - важкий літній чоловік із шабельним шрамом на щоці. Грубий і неприборканий, він водночас явно когось боїться і навіть просить сина господарів корчми Джима Хокінса стежити, чи не з'явиться в окрузі моряк на дерев'яній нозі… Пізніше з'ясовується, що Бонс – старий пірат, учасник команди капітана Флінта, який володіє картою острови скарбів. Поява Біллі Бонса в шинку фактично започаткувала всі пригоди Джима Хокінса. Один за одним трактир відвідують зловісні особи, колишні знайомі старого пірата Бонса. Після одного з таких відвідувань Біллі Бонс вмирає від апоплексичного удару. Внаслідок зловісних та дивних подій молодий Джим Хокінс стає володарем карти скарбів капітана Флінта. У супроводі друзів - сквайра Трелоні, доктора Лівсі, капітана Смоллетта та цілої команди піратів він вирушає в дорогу.

    

Рід, Томас Майн. «Вершник без голови» [Текст]: романи / [перекл. з англ. /Рід Томас Майн.

Кишинів : «Література артистикє»,  1979. – 512 с.

     Дивний вершник рухається нічною саванною, наводячи жах на її мешканців. Вершник без голови. Хто він? Привид, диявол чи людина? Учасниками розслідування цієї таємничої історії стануть головні герої книги.

     Дія роману відбувається у Техасі, після завершення війни США з Мексикою. Раніше дуже багатий плантатор Пойндекстер переїжджає із сім'єю із Луїзіани до нового прикордонного будинку Касса-дель-Корво. Дорогою процесія з возів та в'ючних коней губиться на випаленій рівнині, проте їм допомагає вибратися молодий уродженець Ірландії, мустангер Моріс Джеральд. У нього закохується дочка найвпливовішого плантатора - Луїза. Однак у їхньому нерівному коханні буде серйозна перешкода - племінник Пойндекстера Касій, який сам хоче взяти Луїзу за дружину і готовий іти до кінця. Почуття, що зароджується, намагається припинити сам племінник особисто, а після образливої поразки в дуелі - вже чужими руками бандитів.

     Касій, зневірившись, розкриває таємницю стосунків між мустангером і Луїзою, братові молодої дівчини, який уважно вислухавши обох, вирішує не втручатися. І тоді в голові ревнивого кузена Луїзи дозріває план помсти… Що сталося далі, ви дізнаєтесь, прочитавши «Вершника без голови».

     Цікавий сюжет, що тримає у напрузі до фінальних слів, напрочуд яскраві пригоди, сильні почуття та сміливі вчинки – ось що чекає на вас у процесі прочитання даного роману. Любителям діалогів радимо не перегортати сторінки з описами: на вас чекає широка панорама прерії, вражаюча картина смерчу, захоплююча сцена втечі Моріса та Луїзи від диких мустангів, а також опис звичок мешканців прерій – грифів, койотів, ягуарів.

     Також ви можете почитати книги відомого американського письменника, класика національної та світової літератури Джеймса Фенімора Купера, який набув широкої популярності своєю пенталогією, присвяченою життю американського піонера, мисливця і слідопита, шляхетного Натті Бампо-Шкіряного Панчохи (називають його, втім, по-різному : Звіробоєм, Соколиним Оком, Слідопитом, Довгим Карабіном).


   
   На багатому історичному фоні боротьби прибульців-європейців з американськими індіанцями в романах простежено долю людини, яка безстрашно прокладає стежки для майбутньої магістралі американської цивілізації та переживає трагічні втрати цього шляху.

    Якщо ви мрієте про моря і океани, про захоплюючі сутички, дзвін шпаг і незліченні скарби, про піратських кораблів і шляхетних лицарів, то зверніть увагу на наш огляд, який підготував інформаційно – бібліографічний відділ.

    І це лише частина можливих книг для читання. Потрібно пробувати читати  різні твори та авторів, щоб знайти те, що цікаво саме для Вас.

    У житті кожної людини завжди є місце пригодам: фантазія та уява можуть перетворити звичайнісінький день на низку яскравих, героїчних подій. Хороші книги, безсумнівно, допоможуть у цьому.                                                                 Пригодницька література – це не тільки захоплююче читання, але і корисне проведення часу, що збагачує нас знаннями та розвиваючу уяву.

    Читацькі інтереси різних поколінь  змінюються залежно від історичних подій, громадської думки, матеріальних умов, наукового прогресу, але читати треба завжди.

Читай, мрій та відкривай світ!

 

Запрошуємо Вас до

ЦМБ ім І.П. Котляревського

за адресою: м. Ізмаїл,

вул. Адм. Холостякова, 41

т.04841 20536

0484120604

 

Матеріал підготувала завідувачка

інформаційно-бібліографічним відділом 

Семеріна Людмила Семенівна

  

2023р.

Немає коментарів:

Дописати коментар