04 вересня 2023

«Людина читаюча - людина успішна»

 


«Читання хороших книг – це розмова з найкращими людьми минулих часів, і до того ж така розмова, коли вони повідомляють нам найкращі свої думки».
Рене Декарт

    Це свято виникло в США, але поступово поширилося і на інші країни.
     Свято створено, зокрема, для того, щоб нагадати людям про користь читання та закликати їх відвідувати бібліотеки та читати книги; щоб підбадьорити тих, хто любить читати, або нагадати тим, кому такий процес зовсім не потрібен, що читання існує і воно дуже цікаве та пізнавальне.
    Магія книги – це свого роду особливе таїнство. Для людини, що любить читати, незалежно від того, якому літературному жанру він віддає перевагу, зустріч із улюбленою книгою є бажаним моментом, а початок прочитання нового твору - загадкою, яку належить вирішити, світом, в який належить поринути у своїй свідомості та уяві.
    Для багатьох людей читання є основним хобі. Це захоплення не потребує якоїсь особливої підготовки, екіпірування та витрат, за винятком коштів на придбання книги, виділеної частини вільного часу на її читання, а також обстановки, яка не заважатиме зануритися у світ літературного твору.
    Одним із явищ сучасного життя стали і електронні книги, що дозволяють читачеві завжди мати при собі компактний гаджет, що містить величезну кількість літературних творів, які власник пристрою може сам на свій розсуд і на свій смак вибрати для своєї електронної бібліотеки.

       «Читаючи авторів, які добре пишуть, звикаєш добре говорити.»
Вольтер.            
     Читання покращує пам'ять та концентрацію, а також сприяє зменшенню стресу. 
    Існує близько 130 мільйонів виданих книг. Найпопулярніша книга - Біблія. Найдовша книга у світі – «Спогад про минуле». Найдорожча книга у світі – «Кодекс Лестера».
    Цей день закликає людей читати книги та поширювати любов до читання. Мета цього дня – спонукати людей більше читати та сприяти формуванню культури читання. Кожна книга має значення.
    Читання знижує стрес на 68 відсотків. Читаючи лише 20 хвилин на день, ви зможете прочитати 1,8 мільйона слів за рік. При середньому значенні 500 слів на сторінку це означає, що за рік ви прочитаєте 3600 сторінок. Це 12 книг на 300 сторінок кожна.     
    Читання – це найшвидший спосіб поповнення словникового запасу.

«Щоб стати розумним, достатньо прочитати 10 книг, але, щоб знайти їх, потрібно прочитати тисячі».
Рей Бредбері
      Існують різні цікаві способи мотивації до читання. Місцева влада Мадрида відкрила на восьми станціях метро так звані філіали BiblioMetro – кіоски, у яких знаходиться близько 500 книг. Кожен може підійти і вибрати собі одну зі списку, а потім безкоштовно користуватися нею до 15 днів.
    У Фінляндії працює 197 бібліобусів, які протягом дня відвідують школи, дитячі садочки, лікарні, будинки для пристарілих, тих, кому важко вийти із дому. 
    У центрі Нью-Йорка існує готель «Бібліотека», у його номерах розміщено більше шести тисяч книг. Працівники на замовлення готують спеціально для відвідувача добірку відповідної літератури.

     Приєднуйтесь сьогодні до всіх, хто святкує та проведіть день, якнайбільше читаючи. Візьміть книгу з книжкової полиці або вирушайте до бібліотеки. Ви можете купити нову книгу, яку давно хотіли прочитати, але ще не спромоглися. Святкуйте, не забуваючи при цьому – залучати до читання книг друзів та близьких! 
Читайте книги та будьте щасливі!

Матеріал підготувала завідувачка 
інформаційно-бібліографічним відділом 
Семеріна Людмила Семенівна

     2023 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар