17 березня 2017

День поезії. Поезія - це завжди неповторність

17 березня до Дня поезії в Ізмаїльському медичному училищі проведено літературний вечір, присвячений творчості української поетеси Ліни Костенко "Поезія - це завжди неповторність "

Студенти поринули в чарівний світ поетичного слова великої поетеси. Ніхто не залишився байдужим.

Захід провела бібліотекар відділу абонементу бібліотеки ім. І.П.Котляревського Костенко Олена Віталіївна.

19 березня виповниться 87 років від дня народження Ліни Василівни Костенко (1930), української поетеси, громадської діячки. 

Народилася в місті Ржищів на Київщині в сім’ї вчителів. Навчалася в Московському літературному інституті імені Горького. 

1965 року підписала лист-протест проти арештів української інтелігенції. Під час суду над братами Горинями кинула їм квіти. За три роки написала лист на захист В’ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті «Літературна Україна». Після цього дев’ять років писала «у шухляду». 

За історичний роман у віршах «Маруся Чурай» (1979) була удостоєна Державної премії ім. Т.Г. Шевченка. 

2005 року відмовилася від звання Героя України. 

2010 року вийшов друком її прозовий роман «Записки українського самашедшего». «Вона – самотня людина. Ну що можуть їй дати всякі ці президенти чи парламентарі, крім того, що з’їсти час? Скільки політичних партій намагалися прорватися до Ліни Костенко! Колись на одному вечорі соціалісти від Мороза якусь нагороду хотіли їй вручити. Вона сказала: «Я цю політичну біжутерію не приймаю». 

Ліна Василівна добре навчилася мовчати. Її тексти написані ніби у вічність. Уявіть, що через 100 років людина отримає пошту з початку третього тисячоліття, і цим листом будуть поезії Ліни Костенко… 










Немає коментарів:

Дописати коментар