08 лютого 2023

«Зима не лише за вікном»

 

Ізмаїльська ЦБС для дорослих

ЦМБ ім. І. П. Котляревського

 «Зима не лише за вікном»

 
Огляд

Інформаційно – бібліографічний відділ

    Взимку навіть той, хто зовсім не любить читати, на якийсь час перетворюється на книгомана. Адже цієї пори року людині властиво періодично впадати в безтурботну рефлексію: спостерігаючи монотонний пейзаж за вікном, думати про цінності життя та шукати відповіді на вічні питання.    Зима, мабуть, ідеальний сезон для читання.  

    Книги – один із найкращих способів створити ту саму зимову атмосферу, де поєднуються затишок, цікавість та передчуття чарівництва.  Книга, як відомо, – чудовий співрозмовник. Вона розповість тисячу неймовірних історій, дасть величезну кількість цінних порад, підкаже, як вилікувати душевні рани та надихне нові звершення.

    Ми створили добірку чудових книг для зимових вечорів. Ця література поселить у вашій душі частинку віри в новорічне диво, надію на краще і допоможе провести довгі зимові вечори у приємній атмосфері та чудовому настрої.


Филдинг, Х. Дневник Бриджит Джонс [Текст]/ Х.Филдинг; пер.с англ. - Львів: Видавництво Старий Львів, 2018. – 439с.

                                                                                      АБ,  Ф4.

    З нового року обов'язково потрібно починати жити по-новому. Можна завести щоденник, як це зробила головна героїня роману, куди акуратно вписати правила, які потрібно слідувати, щоб змінити себе, а також вказати головні цілі, яких потрібно досягти. Потім можна вести його, ділячись потаємними думками, бажаннями, переживаннями, щоб до кінця року дійти висновку, що вага так і не скинута, шкідливі звички залишилися, правила виявилися нікуди не придатними, були помилки і прикрості, але любов, що раптово з'явилася, любов, як завжди, врятувала весь світ, а заразом весь рік, що теж непогано. Власне, ця книга випромінюється гумором, який безжурна Бріджіт Джонс не втрачає навіть у безглуздих ситуаціях. І хоч би як паршиво розвивалися події, потрібно вміти знаходити позитивні моменти чи хоча б зустріти кохання.


Памук, О. Сніг [Текст]:  [роман]/ Орхан Памук ; пер. з тур. О. Б. Кульчицького. – Харків : Фоліо, 2012.  668 с...Аб, ф3, ф6.

     Орхан Памук (1952 р.н.)  – турецький письменник, володар Дублінської премії та німецької Премії миру, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури.

   Роман «Сніг» - це дуже тонкий твір, у якому витонченим візерунком сплітаються реалізм, абсурд, іронія та меланхолія з переходом у трагізм. Тут є масштабні теми - любов і смерть, життя в еміграції та патріотизм, література та релігія, диктатура та революція, європеїзація та дикий схід... Усе це вирує навколо одного героя. Турецький поет емігрант вирішується відвідати свою малу батьківщину і потрапляє в поєднання несподіваних подій. 

    «Сніг» – сьомий роман Орхана Памука. Його головний герой Керім Алакушоглу, який вважає за краще, щоб його називали просто Ка, приїжджає до східного міста Карс. Надворі падає великий сніг, а душі героя – сум'яття, страх, цікавість і бажання розплутати загадкову справу.


Агата, Крісті. Різдво Еркюля Пуаро [Текст]: [роман] / Агата Крісті; [Пер. з англ. В. Тірдатова]. – М.: ЕКСМО, 2010. – 254, [2] с.; 20 див.      ф2, ф6.

   У заміському будинку в замкненій кімнаті знаходять тіло мільйонера. З'ясувати, хто з численних родичів та потенційних спадкоємців скоїв це вбивство, заважають десятки хибних доказів. Але великий Еркюль Пуаро здатний вивести на чисту воду найвитонченішого злочинця. Адже, крім справжніх родичів, можуть з'явитися і самозванці.

 

 Агата, Крісті. Вибрані твори [Текст]:[пер. с англ.] / Агата Крісті. В 10 т.: Том 2: «Загадка Ситтафорда». Том 5: « Отель «Бертрам». 1994. – 538с.                   Аб, ф4.

  «Загадки Ситтафорда».  У маленькому англійському містечку Сіттафорд в одному будинку збираються кілька людей. Незабаром один із них пропонує влаштувати сеанс «столоверчення» (або спіритичний сеанс). Коли дух нарешті приходить, він повідомляє про вбивство місцевого жителя капітана Тревільяна. Цей детектив незвичайний тим, що крім поліції злочин розслідують ще 2 людини: журналіст Чарльз та Емілі (наречена головного підозрюваного)

   «Отель «Бертрам».Якщо вже незрівнянну міс Марпл потрапило, покинувши свій квітник, вибратися з дому і оселитися в готелі, нехай навіть дуже респектабельному, там неодмінно станеться злочин. Причому таке, що літній леді доведеться розкрити як застосувати свою знамениту логіку, а й скористатися досягненнями науково-технічного прогресу.


Санд, Жорж. «Зима на Майорці» [Текст]: [повість] Частини 1-3. / Жорж Санд; [перев. с фран. Нат. Сидифаровой; предислов. автора]. – С.-П.: Ленингр. Изд.-во, 2009. – 317 с. .                   Аб, ф6.

   Стіни Картезіанського монастиря, розташованого на гірських схилах острова Майорка, стали притулком для пари закоханих мандрівників... Ця зима виявилася неспокійним і хвилюючим періодом у житті. Цікава автобіографічна історія, написана французькою письменницею, перетворилася сьогодні на популярний бестселер і один із найвідвертіших і зворушливих романів про вірність, пристрасть і кохання. Про кохання, без якого не з'явилися б ні музичні шедеври Шопена, ні літературні твори Санд... Про все це і не тільки в книзі Зима на Майорці. 


Муракамі, Харукі. Погоня за вівцею [Текст] : [роман]                              / Харукі Муракамі ; пер. з яп. І. П. Дзюби. – Х. : Фоліо, 2004. – 318 с. – (Література).                                            Аб, ф 6.                              

   Твори японського письменника Харукі Муракамі (1949) вже більше двадцяти років підкорюють серця та вражають уяву мільйонів читачів в усьому світі. Автор романів «Слухай пісню вітра», «Китайский більярд 1973»,«Танцюй, танцюй, танцюй» та інших. За роман «Погоня за вівцею» Муракамі бувприсуджений приз для починаючих письменників.

    Здавалося б, сюжет роману невигадливий. Від журналіста, що творить рекламні тексти й іншу порожнечу навколо себе, йде дружина. Та дарма – все одно не було між ними нічого яскравого. Замість того з’являється дівчина-повія з чарівними вухами. Любов не любов, але хоч якесь пожвавлення. А потім в життя героя входить вівця – єдина у світі, яку варто розшукати. Ця вівця час від часу вселяється в підхожу людину і стає її сутністю. Вона всемогутня і злопам’ятна. Така уперта тварина. Що за вівця і звідкіля прийшла  –невідомо. Та й не це важливо. Пошук вівці – єдине, у чому є сенс. І якщо вжедоля звела людину з цією твариною, нікуди від неї не сховатися. Адже вівця легко стає і долею, і думками, і навіть зовнішністю...


Кінг, Стівен «Буря століття» : [Фантаст. роман] /  Стівен Кінг [пер. з англ. і комент. О. Красюка]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020.   432 с.                        ф 3.

 

    На маленький далекий острівець іде буря. Страшна буря, що все змітає на своєму шляху. І разом із бурею приходить Зло - дивна людина, яка вбиває за якимось лише йому відомим планом. Людина, яка має жахливу владу. Людина, яка не піде, поки не отримає те, за чим з'явилася... 


Шоу, И. Вершина холма /Ирвинг Шоу.  [Текст]: [роман]: пер. с англ.  А. Герасимова]. – М. : Хорт,1991. - 253, [1] с.; 20 см.

                                                                                     АБ,  Ч/з.

     Альпінізм і серфінг, гірські лижі і дайвінг, дельтапланеризм і стрибки з парашутом, їзда на шаленій швидкості і навіть бійки в барах - повітря свободи, яким дихає він, з дитинства замучений опікою владної матері, а згодом почав знемагати від монотонної нудьги ».

    Страх дружини, що щиро любить, за його життя лише дратує Майкла, її спроби якось налагодити сімейне життя призводять до нових конфліктів, а конфлікти — до взаємного відчуження.

      Якось у Майкла з'являється можливість покинути все. Виїхати. Але трапилося щось, що змусило його зрозуміти, що життя варте того, щоб його любити.

    

Цвейг, С. «Лист незнайомки». [Текст]: [новелли : пер. з нім]             / С. Цвейг. – Київ : Дніпро, 1981. – 262 с.

                                                            Ч/з. ф 2.ф 3, ф 4.                  

     Перед вами – дуже незвична на перший погляд книга. Книга, що відкриває читачеві талант великого Стефана Цвейга з абсолютно нового боку.  Геніальний австрійський майстер психологічної новели, подарував світу відчайдушні, страшні та прекрасні «Листи незнайомки»,

    Кохання – штука непередбачувана. Вона може нагрянути несподівано і не відпускати людину до кінця життя. При цьому може статися безліч подій, які зовсім не гарантують того, що той, хто любить, все-таки буде разом з коханим або коханою. Головний герой книги відомого драматурга Стефана Цвейга «Лист незнайомки», на жаль, по-справжньому познайомився з тією, котра все життя його любила, надто пізно. Кожна з цих новел і зараз захоплює, розлючує, змушує сперечатися з автором і його героями, любити їх і ненавидіти, засуджувати і прощати.

  Приємного читання.


Запрошуємо  Вас

у центральну міську бібліотеку

ім. І. П. Котляревського

і філії ЦБС для дорослих.

    Найцікавіші та найнесподіваніші, найвеселіші, найсвятковіші, найдивовижніші історії чекають на Вас!

 

Наша адреса:

вулиця Адмірала Холостякова, 41

Ізмаїл, Одеська область, Украина, 68600.



04841 20536

04841 20604

Немає коментарів:

Дописати коментар