14 травня 2021

«Українці-рятівники»

Онлайн-інформування

До Дня пам’яті українців, які рятували євреїв 
під час Другої світової війни - 14.05

        14 травня Україна вперше відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам’ятну дату цього рокузапровадила Верховна Рада України своєю постановою, яка була ухвалена 2 лютого.

         Інститут національної пам’яті повідомив, що станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України удостоєні Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими. Тут подано інформацію щодо місця проживання рятівників та місця порятунку (за тогочасним та сучасним адміністративним поділом), а також щодо національної, релігійної та соціальної приналежності Праведника, дати його народження та дати присудження почесного звання. 

           Детальніше його можна переглянути за посиланням.

          14 травня – це день, коли в 1948 році була проголошена незалежність Ізраїлю як єврейської держави. Через те, що в Ізраїлі широко використовують власний традиційний календар, святкування річниць цієї події (5-й день місяця іяра) в різні роки припадає на різні дати за григоріанським календарем.

         У роки Другої світової війни нацисти здійснювали масові репресії проти євреїв. Найбільш відомими місцями є: Бабин Яр у Києві, де протягом 1941-1942 років знайшли свою смерть понад 100 тисяч людей різного етнічного походження та віку, серед яких понад 30 тисяч євреїв; Богданівка Миколаївської області, де знищено понад 55 тисяч євреїв, територія колишніх порохових складів на Люстдорфській дорозі м.Одеси, де було вбито понад 22 тисячі євреїв, с .Дальник, де знищено ще понад 5 тисяч та сотні інших місць, у 1941 році в нашому місті в будинку колишньої Великої синагоги нацистами були організовані табір примусової праці та єврейське гетто. Велика частина в'язнів незабаром була відправлена в табори смерті або розстріляна на території Ізмаїльської фортеці.

      На Одещині виявленням тих, хто за часів війни рятував євреїв, займається Одеська регіональна асоціація колишніх в'язнів гетто і концтаборів під керівництвом Роман Маркович Шварцман. За час діяльності асоціації, було виявлено понад 250 таких осіб - представників різних національностей. В пам'ять про кожного з них висаджено дерево в Прохоровському сквері м.Одеси, де найближчим часом планується будівництво оновленого музею пам'яті жертв Голокосту.

         В Одесі одними з перших, хто був удостоєний почесного звання Праведник народів світу стала сім'я Шевальова. Євген Олександрович, доктор наук, професор, в роки окупації був завідувачем Одеської психіатричної лікарні. Він врятував від смерті своїх хворих, в тому числі понад триста євреїв, серед яких були співробітники лікарні та інші жителі Одеси.

        Присвоєння звання обставлене низкою умов, пошуком відповідних документів, тому реальне число мешканців України, які рятували євреїв від Голокосту, на думку представників єврейських організацій є очевидно більшим.

Немає коментарів:

Дописати коментар