20 червня 2019

Нові надходження літератури

Бібліотека ім. І. П. Котляревського запрошує всіх бажаючих ознайомитись з новою літературою, що надійшла до фондів.


Андерсон Кріс
Успішні виступи на TED. Рецепта найкращих спікерів / пер. з англ. Олександра Асташова. - з-тє вид. - К. : Наш формат, 2018. — 256 с.

Щоб справити враження промовою, достатньо 18 хвилин — впевнений Кріс Андерсон, куратор щорічної конференції TED. Автор ділиться прийомами вдалого виступу: як сформулювати зміст і ефективно донести свою думку до аудиторії. Окрім того, це видання допоможе подолати страх публічних висту­пів. Андерсон переконаний: якщо ви за обідом можете поділитися з друзями якоюсь історією, то і публічну промову подужаєте.






 Вітт Стівен
Як музика стала вільною. Цифрова революція та перемога піратства / пер. з англ. Юрій Семенов. — 2-ге вид. — К.: Наш формат, 2018. — 360 с.
У книжці розказано приголомшливу історію про масове божевілля, музику, зло­чинність і великі гроші. Це опис життя провидців і аферистів, магнатів і технічно підкутих підлітків. Американський журналіст Стівен Вітт розповідає про найбіль­шого музичного пірата в історії, найпотужнішого керівника музичного бізнесу, революційний технологічний винахід і нелегальний веб-сайт, який учетверо пе­ревершив обсяг музичного онлайн-магазину iTunes Music Store. Це книжка про унікальний історичний момент, коли звичайне життя назавжди поєдналося зі світом інтернету, а вся музика, записана на звуконосіях, раптом стала доступною й безкоштовною для всіх.



Слова, що лунають крізь час. Найважливіші в історії людства промови, які змінили наш світ / Террі Ґолвей ; Пер. з англ. О. Гамурарь. — К.: Вид. група КМ-БУКС, 2018. - 480 с.
Промова — один із найефективніших засобів впливу на людей, до якого свого часу вдавалися біблійні пророки й стародавні можновладці та яко­го, незважаючи на розмаїття новочасних інформаційно-комунікаційних технологій, не цураються і сучасні громадсько-політичні та державні дія­чі. Зібрані в цьому виданні виступи належать до різних епох, однак по­рушені в них теми, виголошені провідні ідеї та гасла ніколи не втратять своєї актуальності. Історичні постаті, що їх прорікали, силою слова буди­ли людську волю і свідомість, руйнували духовні кайдани, вели народи на ратні подвиги і, зрештою, змінювали хід історії. Кожну з поданих у книзі промов по праву можна назвати взірцем ораторського мистецтва.


                                                             Грегер М., Стоун Дж.
Як не померти передчасно. їжа, яка відвертає та лікує хвороби / Майкл Грегер, Джин Стоун ; Пер. з англ. В. Горбатька. — К.: Вид. група КМ-БУКС, 2018. — 512 с.
Страждаєте від високого тиску? Чай з гібіскусу допоможе вам краще за будь-які ліки від гіпертонії, не чинячи при цьому жодних побічних ефектів. Рак простати — спадко­ва хвороба у вашій родині? У такому разі відмовтеся від молока, а натомість додайте до свого раціону лляне насіння. А якщо непокоїть серцеве захворювання, переходьте на рослинну дієту.
Автор книги — всесвітньовідомий популяризатор здорового харчування, доктор медицини Майкл Грегер докладно розповідає, як можна не лише запобігти більшості поширених недуг, а й побороти їх, якщо людина вже захворіла. Спираючись на велику кількість експериментальних і статистичних даних, він описує особливості протікан­ня тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись.


Даймонд Дж.
Зброя, мікроби і сталь : Витоки нерівностей між народами / Пер. з англ. Т. Цимбала. — К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2018. — 512 с.: 32 окр. арк. іл.
Смілива наукова розвідка американського еволюційного біолога Джареда Дай­монда «Зброя, мікроби і сталь» — це світовий науковий бестселер, який розійшов­ся багатомільйонними накладами і продовжує долати нові рубежі. Автор розкриває первинні історичні причини нерівностей сучасного світу, які, на його думку, кри­ються в глибинах доісторичного минулого людства. На основі масштабних міжкон­тинентальних порівнянь і залучення широкого спектра новітніх досягнень історії, біології, лінгвістики, археології, епідеміології, біогеографії, палеонтології та еко­логії Джаред Даймонд намагається пояснити «найзагальнішу схему історії», давши відповідь на головне питання книги: чому вогнепальна зброя, найзгубніші мікроби з’явились у суспільствах одних частин світу, даючи їм перевагу у завоювання народів інших частин світу

Деревінський В. Ф.
В’ячеслав Чорновіл: дух, що тіло рве до бою. — X.: Віват, 2017. — 496 с.: іл. — (Гордість нації).
Доля кидала його в найнижчі низини і підіймала до найвищих ви­сот. Тесляр, редактор, літературний критик, політв’язень, журналіст, кочегар, лідер партії Народний Рух України, ініціатор заснування Української Гельсінської спілки — це все про В’ячеслава Чорновола.
Він був тричі ув’язнений радянською владою, але зумів підня­ти міжнародну громадськість на захист політв’язнів у Радянському Союзі. Він став депутатом і активно боровся за незалежну україн­ську державу. У чому ж полягає феномен цієї людини? Чи була його смерть політичним замовним убивством? Дізнайтеся відповіді на ці питання вже зараз.


 Життя і діяльність Степана Бандери: документи й матеріали. / Редактор і упорядник Микола Посівним. - Тернопіль: Астон, 2018. - 642 с., іл.
Пропоноване видання присвячене життю та діяльності Провідника українського визвольного руху Степана Бандери в 1920-х — 1950-х роках. На основі спогадів та документів у книзі висвітлено боротьбу Організації Українських Націоналістів, показано роль ОУН та її лідера у тогочасних суспільно-політичних процесах в Україні. Крім того, тут читач зможе довідатися про родинне, шкільне, студентське оточення, в якому формувався майбутній Голова проводу ОУН.
Опубліковано ряд важливих матеріалів і документів про життя і діяльність Степана Бандери на еміграції та на чолі Проводу ОУН.
Видання доповнюють біографічні відомості про діячів визволь­ного руху, а також вибрана бібліографія про Степана Бандеру.

Історія європейської цивілізації. Середньовіччя. Варвари. Християни. Мусуль­мани / за ред. Умберто Еко; пер. з італ. 0. В. Сминтини, С. А. Кулініч, 0. А. Юдіна, Ю. В. Григоренко, Г. В. Рудницької, 0. С. Гавенко, Е. А. Стасенко, Т. М. Поклад, Д. Ю. Кондакової, І. М. Потапової; худож.-оформлювач 0. А. Гугалова. — Харків: Фоліо, 2018. — 698 с.: іл.
Проект «Історія європейської цивілізації» охоплює період від античних часів до XX століття і поділений на три основних блоки: Античність: Рим, Греція, Близький Схід; Середньовіччя: Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, XV століття; Сучасність: XVI—XX століття. При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник — видатний італійський вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко (1932—2016] — керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та релігія, Об­разотворче мистецтво, Література, Наука і техніка, Музика. Статті до розділів написані провідними італійськими фахівцями у кожній галузі.
Том «Середньовіччя. Варвари. Християни. Мусульмани» охоплює величезний період— від падіння Західної Римської імперії до епохи Ренесансу. Саме в цей період були закладені підвалини латинської культури в культури тих народів, котрі поступово залюднили імперію. Латинська мова стала базисом для тих мов, якими зараз розмовляє половина світу, а потуж­ний вплив християнства сформував те життя, яке ми сьогодні називаємо європейським. У виданні розглянуто солідний перелік тем: занепад і нове зростання міст, розвиток торгівлі і комерції, медицина й освіта, досягнення науки і техніки, духовні пошуки, повсякденне жит­тя, піднесення римо-католицької церкви, література й історіографія, театр і музика та ін. Також воно доповнено багатим ілюстративним матеріалом: всесвітньо відомими шедеврами і першодруками із багатьох музеїв світу.

Мічіо Каику.
Майбутнє розуму / Переклала з англ. Анжела Кам’янець. - Львів: Літопис, 2017. - 408 с.
У книжці-бестселері Мічіо Кайку розглядає найцікавіший і най­складніший об’єкт у відомому Всесвіті - людський мозок.
Книжка “Майбутнє розуму” - це науково-правдива й захопли­ва розповідь про неймовірні дослідження, що сьогодні ведуться в різних куточках світу й ґрунтуються на найновіших досягненнях нейробіології та фізики.
Автор доступно пояснює суть роботи мозку й показує, як тех­нології майбутнього (наприклад, завантажування в мозок спогадів і нових навичок, боротьба з невиліковними на сьогодні хворобами, відкриття в робототехніці й астронавтиці, телепатичне спілкування і телекінез) змінять наше повсякденне життя.
Мічіо Кайку глибоко розуміє сучасну науку й пильно стежить за тенденціями її розвитку, тож читач має унікальну можливість зазирнути в майбутнє.

Кейн Сьюзен
Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати / пер. з англ. Тетяна Заволо­ко. — з-тє вид. — К.: Наш формат, 2018. — 368 с.
Кілька століть нам нав'язували ідеальний образ людини — комунікабельної, харизматичної, енергійної, — мовляв, саме ці риси — запорука успіху. Тому й не дивно, що більшість пересту­пила через себе, намагаючись відповідати цьому взірцеві.
Сьюзен Кейн вважає, що час скинути маски, і на численних прикладах з політики, бізнесу, освіти, громадського та культурного життя розповідає, у чому криється потенціал тихих лю­дей. Кейн сама інтровертка, тому щиро ділиться порадами, як здобути успіх на роботі і в осо­бистому житті, при цьому залишаючись самим собою.
Для інтровертів та екстравертів, які хочуть зрозуміти себе і тих, хто поряд.


Мусаева С.
Мустафа Джемілєв. Незламний / Севгіль Мусаева, Алім Алієв. — X. : Віват, 2018. — 256 с. : іл. — (Серія «Гордість нації»,
Істинний масштаб особистості Мустафи Джемілєва, його значен­ня для вітчизняної історії оцінити зможуть, напевно, лише нащад­ки. Людина-пам’ятник, людина-легенда, із залізною волею, сталевим характером, він 15 років відсидів у таборах і на засланні за свої пе­реконання — і сьогодні є активним учасником політичного життя країни. Книжка, побудована як діалог із Джемілєвим, широкими маз­ками малює портрет сучасного національного лідера, готового вийти за межі власного комфорту, щоб на повний голос говорити про права свого народу.


Слабошпицький, Михайло.        
Протирання дзеркала. Те, чого ви не прочитаєте в історії літератури: спогади / Михайло Слабошпицький. - К.: Ярославів Вал, 2017. - 688 с.
Цієї книжки могло б і не бути, якби не втручання лікаря. Втручання не медичне (хоч воно теж було), а втручання в літературну біографію автора зі словами: «Пи­шіть, аби вижити! Це буде найкраща реабілітація для Вас».
Цієї книжки могло б не бути, якби не аура людей, комічних і повчальних сюже­тів, неймовірних деталей доби, які живуть у дзеркалі часу. Однак вона є, і описане в ній ви точно не знайдете в підручнику з української літератури. І саме для цього автор протирає дзеркало...




Тетяна ТЕРЕН, Анна ЛИПКІВСЬКА
ПРОСТІ РЕЧІ. Вісім розмов з Адою Роговцевою / Тетяна Терен, Анна Липківська. — Київ : Пабулум, 2018. — 264 с.
“Прості речі’’ - це відверті діалоги великої акторки про її життя, родину, близьких людей, покликання, професію і країну з журналісткою Тетяною Те­рен і театральною критикинею Анною Липківською. В цих текстах перед нами постає не лише жива легенда українського театру та кіно, а й гранично щира жінка, якій випав непересічний життєвий шлях. У розмовах згадуються знакові події та відомі особистості нашої культури, які для Ади Роговцевої були і зали­шаються друзями чи колегами.
Книга-інтерв’ю буде цікава всім, хто захоплюється творчістю Ади Рогов­цевої та стежить за світом театру й кіно.


Черчіль, Вінстон
        Спогади про Другу світову війну: 2т. – К.: Вид-во Жупанського, 2018, 552с.
«Спогади про Другу світову війну» — найвагоміший доробок відомого політичного і державного діяча Вінстона Черчілля у цари­ні літератури, за який він 1953 року отримав Нобелівську премію.
Аналізуючи перебіг Другої світової війни, а також усі її ключові події, Вінстон Черчілль подає напрочуд широку і детальну панора­му останньої великої війни, яка охопила майже увесь світ. Зайве казати, що дуже багато акцентів у цій праці розставлені геть інак­ше, ніж до цього звикло радянське і навіть пострадянське суспіль­ство. Тому це видання буде особливо корисним не лише для вивчення подій і механізмів Другої світової війни, а й для кращого розуміння різниці в їхній інтерпретації, яка широким історично- культурним ровом і досі пролягає між російсько-радянським табо­ром і рештою цивілізованого світу.

Ширер, Вільям
Злет і падіння Третього Райху. Історія нацистської Німеччини : у 2 т. / пер. з англ. Катерина Диса. — К.: Наш формат, 2017. — 1 том. — 704 с.
Книжка «Злет і падіння Третього Райху» — це монументальне дослідження найнебезпечні- ших подій XX століття. Нині, коли після закінчення Другої світової війни минуло понад 70 ро­ків, нам здається неймовірною та загроза, яку несли у світ Гітлер і його імперія. Багаторічна робота з першоджерелами, особисті спостереження автора за підйомом нацистської Німеч­чини, 485 тонн документів від Міністерства закордонних справ Німеччини, безліч щоден­ників, записів телефонних розмов, ретельно збережених німцями, — усе це лягло в основу масштабної праці Вільяма Ширера. Дослідник зібрав максимально об’єктивну інформацію про політичний злет Гітлера та його плани стосовно встановлення контролю над світом і з максимальною точністю довів свою розповідь до падіння Німеччини у вогненну прірву.
Поєднання особистих спогадів та історичних фактів вирізняє цю книжку з-поміж решти праць, присвячених історії нацистської Німеччини.

Немає коментарів:

Дописати коментар