18 серпня 2016

Шлях державності і волі

До державної незалежності прагне кожна країна. Суверенітет дає можливість вибору в будь-якому напрямку: свобода дії, слова, думки або віросповідання.
Українці боролися за свою самостійність, з XVII починаючи століття. І тільки після розпаду СРСР у них з'явився шанс оголосити себе незалежною державою. 1991 рік дав старт новим задумам, завданням і планам, дій у вирішенні проблем і криз. З усім цим зіштовхнулася українська нація, яка йшла до своєї світлої мрії довгий час. Нова епоха принесла всілякі зміни, проте народ ніколи не шкодував про обраному шляху. Саме людям, які віддали свої життя за створення незалежної країни і тим, хто шанує їх пам'ять, присвячений державне свято.
День Незалежності України відзначається 24 серпня. Згідно ст. 73 КЗпП, він є вихідним. В 2016 року Україна святкує 25-ту річницю самостійності. Святкова дата встановлена ​​постановою Верховної Ради «Про День незалежності України» від 20 лютого 1992 року.

Спочатку урочистості проходили 16 липня. Саме в цей день в 1990 році Верховна Рада УРСР ратифікував Декларацію № 55-ХП «Про державний суверенітет України» і постанову № 56-XII «Про День проголошення незалежності».
19 серпня 1991 р в СРСР стався державний переворот. Він послужив підставою для видання 24 серпня Верховною Радою УРСР Акту «Про проголошення незалежності України». Паралельно з ним вийшла постанова № 1427-ХИ «Про проголошення незалежності» і призначено народне голосування для підтвердження Акта громадянами. До стін єдиного органу законодавчої влади в Україні -верховний Раді прості громадяни принесли синьо-жовтий прапор, який був піднятий над куполом будівлі.
Позитивні підсумки референдуму, проведеного 1 грудня 1991 року і визнання самостійності України іноземними державами дали можливість їй створити власний уряд і підписати протоколи про міжнародні відносини.
1 грудня 1991 р був обраний президент - Л. Кравчук. 20 лютого 1992 Верховна Рада видала постанову № 2143-ХИ «Про День незалежності України» і, звертаючи увагу на авторитетність Акта, вказала святкувати його щорічно 24 серпня.


18серпня в Ізмаїльській міській бібліотеці ім. І. П. Котляревського для відвідувачів бібліотеки проведено огляд літератури книжкової виставки "Шлях державності і волі"

Немає коментарів:

Дописати коментар