09 травня 2024

«Європа від А до Я»

 Віртуальна експрес-виставка

До Дня Європи - 09.05.

З 2023 року 9 травня в Україні відзначають День Європи. Його встановлено Указом Президента України від 8 травня 2023 року № 266 «з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру і стабільності на Європейському континенті». І саме 9 травня День Європи як символ єдності та миру на континенті відзначають у країнах Євросоюзу.

Пропонуємо добірку літератури з різних сфер суспільного життя для поглиблення знань про Європу.

Пам’ятаймо, що Європа починається не десь за кордоном, а в серці кожного з нас.

Дейвіс Н. Європа: Історія / Пер. з англ. П. Таращук, О. Коваленко. – К.: «Основи», 2014. – 1464 с.

              Книжка видатного англійського історика, професора Університету Лондона і нашого сучасника Нормана Дейвіса — водночас і стислий, майже конспективний курс європейської історії, і неоціненний, багатющий тезаурус розмаїтих культурно-історичних знань. Це широке історичне панно, інкрустоване коштовними мініатюрами, захопить і зацікавить кожного, хто не байдужий до історії.

Історія європейської ментальності / За редакцією П. Дінцельбахера. - Львів: Літопис, 2019. - 632 с.

               Історію європейської ментальности від античності й до наших днів досліджено крізь призму формування і розвитку основних концептів людського життя: релігійносте, сексуальносте і кохання, хвороби, віку, смерте, страхів, комунікації, “свого” і “чужого”, простору і часу тощо.
Доступний виклад матеріялу заохотить до читання не тільки фахівців-істориків, культурологів, етнологів, – але й усіх, хто цікавиться розвитком європейських народів у культурно-історичному зрізі.

Аракелян М. Право Європейського союзу: підручник для студентів вищих навчальних закладів. – Одеса: Фенікс, 2012. – 390 с.

             У підручнику розкриті основні теми програми курсу «Право Європейського Союзу» («Європейське право») з урахуванням змін, внесених Лісабонським договором 2007 року, для студентів вищих юридичних навчальних закладів і факультетів, які вивчають «Право Європейського Союзу», «Міжнародне публічне право».

Дадуш Т. Практика Європейського союзу з прав людини: навчальний посібник. – К.: Алерта, 2014. – 488 с.  

            Викладено питання функціонування загальноєвропейської конвенційної системи захисту прав людини з урахуванням змін, внесених Протоколом № 14, та нових тенденцій розвитку цієї системи. У загальній частині посібника розглянуто особливості цієї системи, а спеціальна частина присвячена висвітленню практики тлумачення та застосування Європейським судом з прав людини окремих конвенційних прав, включаючи і його практику щодо України.

Європейські інтеграційні процеси у ХХІ столітті: ключові тендінції, основні виклики та нові можливості. Український Щорічник з Європейських Інтеграційних Студій. – Луцьк, Терен, 2018. – 332 с.

            У щорічнику вміщені статті учасників міжнародної науково-пректичної конференції, метою якої було представити овсітянський досвід у сфері викладання та дослідження європейських інтеграційних процесів в Україні та за її межами.

Збірка договорів Ради Європи: Українська версія. – К.: Парламентське вид., 2000. – 656 с.

             Після створення Ради Європи було складено та відкрито для підписання понад 170 договорів, які сприяють формуванню широкого загальноєвропейського правового простору. Збірка надає можливість ознайомитися із низкою договорів щодо захисту прав людини, прав національних меншин, соціальних питань та співробітництва у галузі права.

Ложкин Б. Четвертая республика: Почему Европе нужна Украина, а Украине – Европа. – Харьков: Фолио, 2016. – 252 с.

            Возможно, лет через 20 события, пережитые Украиной в 2014-2016 годах, будут восприниматься не как череда испытаний, а как начало новой эпохи. Одно из ключевых дей­ствующих лиц этого периода - глава Администрации Президента Украины Борис Ложкин рассказывает в этой книге о том, как строилось новое украинское государство, свободное от наследия советской власти и господства олигархов. «Четвертая республика» - книга о возвращении Украины в европейскую семью народов, о том, что уже сделано, и о том, что сделать только предстоит.
Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

Немає коментарів:

Дописати коментар