26 травня 2023

Цікаві факти про бібліотеки: Ватиканська бібліотека

 Інформаційно – бібліографічний відділ.
 
«Цікаві факти про бібліотеки».

    
Ватиканська бібліотека

    Один з найбільших об'єктів, що охороняються у світі: її захист серйозніший, ніж у будь-якої існуючої атомної електростанції. Окрім численних швейцарських гвардійців на варті бібліотеки стоять сучасні автоматичні системи, що утворюють кілька рівнів захисту.

   Ватиканська бібліотека – місце, де зібрано знання, накопичені людством протягом кількох століть. Вона має найбільші збори рукописів Середніх віків та епохи Відродження, а у фондах бібліотеки зберігаються: мільйони книг, сотні тисяч манускриптів, гравюри, карти, медалі та інші роботи, що становлять окремий скарб Ватикану.

      Структурно бібліотека включає зали, галереї, музеї, салон і капелу. На території визначні пам'ятки зберігають документи підвищеної таємності, ознайомитися з якими може лише понтифік. Ватиканській бібліотеці належать школа та лабораторія, необхідна для реставрації зразків.

    Є свідчення, що підтверджують, що офіційно бібліотека відчинила двері з червня 1475 року. Один із ключових документів для Ватикану підписав Сікст IV. Проте вже в наступному столітті колекція книг, карт, гравюр та іншого розрослася – рахунок перейшов на тисячі.

      Понтифік Павло V приділяв порятунку документів максимум уваги. Саме за ньому у Ватиканській бібліотеці зародився Секретний архів, а також виникла традиція передачі приватних та королівських зборів. В результаті кількість книг, манускриптів та іншого у Ватикані злетіла до небес. Чого тільки варта Гейдельберзька та Урбінська бібліотеки, рукописи кардиналів, колекція королеви Христини та інших почесних осіб.

   Є версія, що в  бібліотеці можна знайти роботи Леонардо да Вінчі, які вщент розбивають канони католицтва. Офіційних коментарів від представників Ватикану немає, тому міркування продов жуються.

      Підтверджено інформацію про те, що Ватиканська бібліотека – місце зберігання рукописів тольтеков. Вони розповідають про те, що багато століть тому на планети гостювали представники інших цивілізацій.

  Можливо саме там зберігається бібліотека Івана Грозного та Олександрійська.

      На території Ватикану є сакральна бібліотека, де зібрані відомості, які здатні скоригувати погляд на фундаментальні питання, показати, що ж насправді відбувалося сторіччя тому.

   Колекція бібліотеки Ватикану справді велика, а її вивчення і цілого життя мало. Цілком ймовірно, саме з цієї причини доступ до пам'ятки обмежений, адже людство ще не досягло рівня, при якому все таємне має стати явним. Так чи інакше, Ватиканська бібліотека була і залишається одним із найзагадковіших об'єктів держави.

Матеріал підготувала завідувачка 
інформаційно-бібліографічним відділом 
Семеріна Людмила Семенівна

2023 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар