24 червня 2020

«До нас нова книга прийшла!»

Шановні читачі!
       Запрошуємо Вас відвідати центральну міську бібліотеку ім. І.П. Котляревського – до нас надійшли нові книги. Пропонуємо вам  ознайомитись із новими надходженнями.     Що почитати, якщо ви цікавитеся політикою?
    Роздуми про внутрішню і міжнародну політику від бізнесменів, державних діячів, відомих мислителів, психологів. Ці книги для всіх, хто хоче дізнатися думку видатних людей і фахівців про політичні процеси минулого і сьогодення, а також краще зрозуміти, що відбувається в сучасному світі.
    Часу на роздуми про те, як вижити у майбутньому, автори цих книжок не залишають. Більше того, забезпечити існування у майбутньому, як підказують нам, можна тільки гуртом, а не окремими «творчими» одиницями.    При цьому нам радять контролювати свої звички, розвивати не стабільні, а креативні проекти, не забуваючи, що без знань про минуле не буває майбутнього.Скористайтеся новою та корисною  для вас інформацією. Будьте в курсі останніх подій з усього світу!    Надіємось, що новинки припадуть до душі кожному, хто любить якісну літературу, а також цінує гарний стиль і несподівані сюжетні повороти. 
 
Даймонд Дж. Колапс. Чому одні суспільства занепадають, а інші успішно розвиваються[Текст] / Джаред Даймонд ; [пер. з англ. В. Горбатька]. – Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2019. – 687 с. : фото іл.
                                       УДК  94(100) 94(100)+930.1 930.1
    Нас немов магнітом притягують монументальні руїни, що їх залишили по собі цивілізації минулого, вабить їхня видовищна краса і таємниці, які в них криються. Масштаб руїн свідчить про багатство й могутність тих, хто їх споруджував. Однак чому пішли у небуття не лише ті, хто будував ці споруди, а й власне суспільства, до яких вони належали? Куди зникли цілі народи? Якщо подалися геть, то куди і чому? Чи не загинули вони жахливою смертю? За цією романтичною таємницею не дає спокою бентежна думка: а чи не може схожа доля спіткати сучасне суспільство? Автор книги не лише пропонує новий погляд на історію, причини розквіту та занепаду давніх культур, а й окреслює виклики і загрози, які невпинно постають перед сучасною цивілізацією, та можливі шляхи їх усунення. «Мабуть, найбільшим талантом Даймонда є його вміння писати про геополітичні та екологічні проблеми не лише пізнавально, а й вельми цікаво». (The Seattle Times). «Колапс» містить оптимістичні тези. Можливо, з допомогою Даймонда ми зможемо чіткіше побачити наші проблеми ще до того, як зрубаємо останню пальму»
  
Харарі, Ювал Ной. Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього [Текст] / Ювал Ной Харарі ; [пер. з англ. Я. Лебеденка]. - 2-ге вид., випр. – Харків : Книжковий Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 543 с. - УДК  94(100):008]:572                                      
Автор аналізує історію людства від виникнення виду Homo Sapiens до сьогодення та пробує предбачити майбутнє нашого виду. Особливу увагу автор звертає на три революції: когнітивну 70 000 років назад, сільськогосподарську 12 000 років назад, та наукову 500 років назад. В книзі розповідається про еволюцію нашого виду, про те як древні Homo Sapiens змінювали навколишній світ, про перехід до сільського господарства, про зародження великих імперій та винайдення світових релігій, про вплив великих географічних відкриттів на історію людства, про перехід до капіталізму та націоналізму, про наукову революцію і про те як швидко змінюється світ. 
Філліпс, Т.  Людство. Стисло про те, як ми все про**али[Текст]  /Том Філліпс ; пер. З англ. Н. Гриценко. – К. : Вид. група КМ-БУКС, 2019. — 288 с.                         
                                                               УДК 94 (100) + 82-7
     Легка й невимушена оповідь про випадки, коли люди зробили все геть не так, як треба… Як для серйозного читання, так і для розваги.
     Сучасні люди сновигають планетою вже протягом сімдесяти тисяч років, і ми пройшли довгий шлях. Мистецтво, наука, культура, ремесла  –це все дуже добре; а ще ми видерлися на самий вершечок харчового ланцюжка. Та якщо зовсім відверто, ця еволюційна подорож далеко не завжди була безхмарною. Іноді – тільки іноді – ми примудрялися катастрофічно, неймовірно, масштабно і стильно про**ати геть усе.
Гумористична книга британського журналіста Тома Філліпса проведе вас століттями людських дурощів, що визначили і змінили (як можна здогадатися, на гірше) хід нашої історії.
 
Історія європейської ментальності [Текст]/ за ред. П. Дінцельбахера ; пер. з нім. Володимира Кам'янець. – Львів : Літопис, 2019. – 632 с.: фото, іл.                                                                                                            УДК 94(4)
     Історію європейської ментальності від античності й до наших днів досліджено крізь призму формування i розвитку основних концептів людського життя: релігійності, сексуальності та кохання, хвороби, віку, смерті, страхів, комунікації, «свого» й «чужого», простору i часу тощо. Доступний виклад матеріалу заохотить до читання не тільки фахівців – істориків, культурологів, етнологів, – але й усіх, хто цікавиться культурно-історичним розвитком європейських народів.
 
 Фукуяма, Френсіс.  Витоки політичного порядку: від прадавніх часів до Французької революції [Текст] / Френсіс Фукуяма ; пер. з англ. Роман Корнута. – Київ : Наш формат, 2018. – 576 с. :Бібліогр.: с. 558 – 574.
                                                                 УДК  321:316.32]:1
    «Мета цієї книжки – не так представити історію політичного розвитку, як проаналізувати деякі чинники, що привели до появи певних ключових політичних інституцій. Таких як держава, верховенство права, підзвітний уряд, які зараз сприймають за належне» – відзначає Фукуяма.
    Кожній розвиненій державі властиві три компоненти: ієрархічна структура влади, підзвітний уряд і верховенство права — у цьому переконаний філософ та політолог Френсіс Фукуяма. Гармонійне поєднання цих трьох властивостей, а також мінімальний рівень пов’язаності політичних еліт дають країні змогу повноцінно розвиватися у демократичному напрямку. Але чому не всім державам вдається подолати цей шлях? Як країни долають трансформаційний період? Чому деякі держави застрягають в авторитаризмі? Які історичні передумови для такої ситуації?  Ця книжка — перший із двох томів праці Фукуями.
 
Йориш, Аві.  Нехай будуть з вами іновації  [Текст]  / Аві Йоріш ; пер. з англ. Зорини Тіммерман. – К: Yakaboo, – 2019. – 272 с.
                                         УДК  001.894 (569.4:100)(02.062)
    Аві Йоріш, підприємець та експерт із Близького Сходу, розповідає про винаходи, які покращують життя мільярдів людей у цілому світі, допомагають годувати голодних, лікувати хворих, рятувати життя. Це історії про відвагу та завзяття винахідників у медицині та сільському господарстві, обороні та енергетиці. Це історії країни, яка, шукаючи рішення для своїх локальних викликів і проблем, знайшла рішення, що стають у пригоді за тисячі кілометрів від Ізраїлю. Це і мобільні команди парамедиків, які встигають туди, куди не встигає звичайна «швидка», і система крапельного зрошування, і глибинне стимулювання мозку, і системи кібербезпеки. 
     Ізраїль відомий як одна з провідних країн у сфері високих технологій, даруючи світу такі відомі інновації як Waze, Iron Dome і т.д. Ні, не відомі? Автор книги «Нехай будут з вами інновації» розуміють, що стартапи ці не так добре знайомі в світі, проте представляють собою серію дуже розумних ізраїльських високотехнологічних напрацювань, які «відновлюють мир» в таких областях, як сільське господарство, збереження водних ресурсів, медицина і енергетика. Що відповідає за інноваційний успіх в цих областях такої маленької країни, як Ізраїль?
     Аві Йоріш вказує на відомі університети і дослідницькі інститути, збройні сили, які стикаються з постійними погрозами з боку противників, заінтересований уряд. А також «брак природних ресурсів», що змушує громадян Землі Обітованої прагнути до постійних інновацій.
      Автор пояснює, як працює специфічна ізраїльська культура інновацій, у підґрунті якої – релігійне переконання, що добрі євреї мають направляти світ, tikkun olam. У сучасній інтерпретації ці слова давньої молитви означають шукати рішення для складних проблем у медицині, рятувати довкілля і зберігати активну громадянську позицію. Для героїв та героїнь цієї книжки – лікарів, науковців, агрономів, ботаніків, інженерів, юдеїв, християн і мусульман – «направляти світ» стало головною метою.
 
Лі Куан Ю. Із третього світу в перший [Текст]: [Історія Сингапуру: 1965– 2000] / Лі Куан Ю. – К.: КМ-БУКС, 2017. – 760 с.
УДК 32 (592.36) (092) .
     Велична книга величної людини. Залежно від джерел і знань, якими ви оперуєте, у Вас вже повинно бути сформовано певне ставлення до Лі Куана Ю, великого реформатора, політика, психолога, національного героя, і до самої країни, розміром у велике місто, - Сингапуру. Ця книга не дає нам «покрокову інструкцію по будові могутньої держви», як люблять наголошувати, прославляючи дану книгу. Усього шляху побудови цієї неймовірної держави навряд чи хтось би зміг вмістити і в томів 10, 20... Але ця книга знайомить нас з історією цієї дивної специфічної країни, її особливостями, складностями та проблематикою. Сам «творець» показує нам основні нитки, якими він вишивав з нуля це «сингапурське диво». Читається книга дуже просто, ніби рідний дідусь розповідає вечорком свою молодість та що було з нею пов'язане. Та в цей же час дано достатньо інформації, щоб продивитися формування економочного, мовного, освітнього, військового, екологічного та інших аспектів Сингапуру.
 За роки свого управління крихітною державою Лі Куан Ю спромігся зробити, здавалось би, неможливе. Нині його країна - одна із найбільш перспективних у світі. То яким чином цій людині вдалося домогтися цього «чуда»? У цій книжці є відповіді на всі питання.
 
 
Гокинг,  Стивен. «Найкоротша історія часу» [Текст] /Стивен Гокинг - 2-ге вид., випр. - Харків : Книжковий Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. –160 c.                   
                                                                                УДК 524.8
     Світовий бестселер вперше українською.  Стівен Гокінг відомий фізик-теоретик, популяризатор науки, автор захоплюючих і пізнавальних, присвячених природничих наук книг. Закінчив Оксфордський Університет. Він народився в трьохсоту річницю з дня смерті Ґалілея. Його називають сучасним Енштейном за наукові праці з космології та теоретичної фізики. Людина, чиє тіло ув’язнене в полоні тяжкої хвороби та чий розум проникає до найвіддаленіших куточків Усесвіту в пошуках відгадок таємниць чорних дір і паралельних часових вимірів… Це Стівен Гокінг.
    Природі простору і часу, походженням Всесвіту присвячена ця науково-популярна книга знаменитого англійського астрофізика Стівена Хокінга, написана в співавторстві з популяризатором науки Леонардом Млодіновим.  Це нова версія всесвітньо відомої «Короткої історії часу», поповнена останніми даними космології, спроба ще простіше і зрозуміліше викласти найскладніші теорії.
     У центрі уваги авторів знаходяться основні проблеми науки і філософії. Як виник Всесвіт, і куди вона рухається? Які сили лежать в основі її розвитку? Яка природа простору і часу? Як наука здобула знання про них, і наскільки ці знання є достовірними? Чи є надія створити єдину теорію всього сущого? Чому наш світ такий, яким ми його спостерігаємо? І, можливо, найцікавіше запитання, яким задавався ще Альберт Ейнштейн: чи володів свободою Господь Бог, коли створював Всесвіт?
 
Гелловей, Скотт. Велика четвірка. Прихована ДНК Amazon, Apple, Facebook і Google [Текст] / Скотт Гелловей ; пер. з англ. М. Смагіної.  – Київ :  Видавнича група КМ-БУКС, 2019. – 296 с. : іл.
                                                                  УДК  658.114.5:004
      Amazon, Apple, Facebook та Google –  чотири найвпливовіші компанії світу. Багато хто вважає, що знає першопричини їхнього успіху. Проте майже всі перебувають у невіданні. Хоча за два останніх десятиліття про компанії «Великої четвірки» було написано чимало, нікому не вдалося так ґрунтовно розкрити сутність і причини їхньої могутності та вражаючого успіху, як це зробив Скотт Гелловей.
Гелловей не вірить сліпо тим міфам, які поширюють про себе ці компанії, натомість задається низкою фундаментальних питань, пов'язаних із їхньою діяльністю.
    Як членам «Великої четвірки» вдалося настільки глибоко проникнути в наше життя, що їх стало неможливо ігнорувати? Чому фондова біржа пробачає їм гріхи, які понад усякий сумнів знищили б інші фірми? І чи може хтось кинути хоча б одній із цих компаній виклик, поки вона бореться за звання першої компанії світу вартістю у трильйон доларів?
У притаманному йому непоштивому стилі, який, напевно, може дозволити собі цей один із найвідоміших бізнес-професорів світу, Гелловей докладно розбирає стратегії компаній «Великої четвірки», показує, як вони із недосяжною для інших майстерністю маніпулюють нашими основними емоційними та матеріальними потребами. Також автор дає поради стосовно того, як уроки шаленого підйому цих компаній можна застосувати у власному бізнесі чи кар'єрі. Якщо ви прагнете конкурувати із цими гігантами, вести разом із ними бізнес або просто жити у світі, де вони домінують, — вам у будь-якому разі варто
якомога більше дізнатися про «Велику четвірку».
Форд ГенріМоє життя та робота [Текст] / Генрі Форд (1863–1947).; пер. з англ. Анжели Асман. –  Київ : КМ-БУКС, 2019. – 312, [1] с. – Пер. изд.                                 
                                                                                 УДК 159.9
      Про Генрі Форда ще за його життя складали легенди, та й досі певні факти його біографії не є остаточно підтвердженими чи спростованими. Проте, незаперечним залишається те, що сенсом його життя була робота. Понад усе Форд прагнув створити машину, яка працюватиме вічно. На шляху до втілення мрії він завдяки вірі у неможливе здійснив переворот у мисленні власного оточення й майбутніх поколінь, які теж змінили своє ставлення до грошей, успішного бізнесу й роботи. Форд вважав, що саме мислення є найважчою роботою, на яку здатна людина. Це, ймовірно, є причиною, чому ми маємо так мало мислителів. Форд невтомно шукав відповіді на складні питання людської історії, як-от: чому існує бідність; що робить гроші грошима і які можливі трюки в рамках нинішньої фінансової системи, через які різні нації й народи потрапляють під контроль небагатьох людей; чого очікувати від майбутнього...  Про це, а також про те, як виглядає і працює ідеальний продавець у компанії Форда, чи справді нам потрібні автомобілі і навіщо привчати дітей інвестувати в себе прочитаєте на сторінках цієї унікальної книги.
 
Ґоулман,  Деніел. Емоційний інтелект. [Текст] /Деніел Ґоулман;пер.                 з англ. С. –Л. Гуменецької. – Х. «Vivat», – 2019. – 512с. – (Серія «Саиорозвиток».                                                                   
                                                                              УДК  159. 9
 Деніел Ґоулман – доктор філософії, відомий американський психолог, науковий журналіст. Протягом дванадцяти років писав статті для The New York Times, спеціалізуючись на психології і науках про мозок. Написав понад 10 книг із психології, освіти, науки і лідерства, а світове визнання отримав після виходу книги «Емоційний інтелект», яка протрималася в списку бестселерів The New York Times понад півтора року. Гоулман має безліч нагород за свої дослідження, в тому числі нагороду за досягнення в сфері журналістики від Американської психологічної асоціації. Він був обраний членом Американської асоціації сприяння розвитку науки за визнання його діяльності в сфері популяризації науки. Двічі номінувався на Пулітцерівську премію.
    Чергове модне віяння. Раніше все цінували IQ, тепер - EQ, забуваючи, що і те і інше -         це абсолютно різні способи пізнання реальності. Інтелект відповідає за розум, а емоції -                          за емоційний стан як себе, так і розуміння його у інших. Це абсолютно різні речі і їх необхідно розглядати по-різному, а не протиставляти. Книга дуже заумна, тонни води і краплі практичного застосування. Причому багато висновків не вірні. Наприклад, емоції впливають на життя, але вони другорядні, спочатку йде думка. Відповідно, управляти потрібно не емоціями, а ставленням. Свідомо змінюючи відношення, змінюються емоції. Вибирайте для себе самі: управляти хвостом або бігати за ним по колу.
  Еріксон, Томас.  В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти [Текст] / Томас Еріксон ; [пер. з англ. В. Махоніна]. – Харків : Фоліо, 2019. –  251 с.
                                                                             УДК  159.92
    Томас Еріксон (нар. 1965) – шведський письменник, психолог з соціальних комунікацій, біхевіорист та особистий тренер. Як письменник він дебютував у 2011 році з кримінальною серією про біхевіориста Алекса Кінга. Томас написав дві науково-популярні книги про спілкування та поведінку людей – «В оточенні ідіотів» і «В оточенні психопатів». «В оточенні ідіотів» – бестселер 2015—2018 років. Томас Еріксон поділяє людей на чотири кольорові типи. Він описує логіку поведінки, темперамент, систему цінностей представників кожного з кольорів. Чому одних людей ми розуміємо з півслова, а інших не розуміємо взагалі? Чому дуже успішні люди інколи здаються нам ідіотами і психопатами? Як подивитися на себе очима інших людей і навчитися розуміти навіть тих, хто на нас абсолютно не схожий? Книга допомагає краще сприймати людей з різними типами поведінки й ефективно з ними спілкуватись і може стати настільною для керівників, психологів, менеджерів усіх рівнів.


Інформаційно – бібліографічний відділ 

2020 рік.          

Немає коментарів:

Дописати коментар