20 лютого 2015

Гомер ХХ століття (110 років від дня народження Уласа Самчука)

“Я не тому письменник українського народу,
що вмію писати. Я тому письменник, що 
відчуваю обов’язок перед народом. 
Бог вложив у мої руки перо. Хай буде 
дозволено мені використати його для
доброго, для потрібного.” 

Улас Самчук

Улас Самчук — український прозаїк, який жив і писав в еміграції. Серед майстрів української прози ХХ ст. постать Самчука чи не найсамобутніша. Реаліст, проте сповідує ідеал сильної української особистості, більш притаманний романтикам. Ця особистість може й уміє протистояти злу, знайти вихід з будь-якого становища, захистити свою гідність.

Народився Улас Самчук 20 лютого 1905 року в селі Дермань (тепер – Ровенська область). Початкову освіту здобув у сільській школі. Далі навчався у Кременецькій гімназії, де і виявилися його літературні зацікавлення.


Покликаний до строкової служби в польській армії і проходячи її в Західній Польщі, Самчук у 1927 р. дезертирував і нелегально перейшов через кордон до Німеччини. Вступив до Бреславського університету, але невдовзі переїхав до Чехословаччини і за кілька років закінчив Український Вільний Університет у Празі.

Творча спадщина Уласа Самчука досить велика. Систематично він почав друкуватися, потрапивши до Праги. У 1929 р. в «Літературно-науковому віснику» з'явилася новела «Образа». У 1936 р. майже вся мала проза складе збірку «Віднайдений рай».

В українській літературі Улас Самчук відомий насамперед як романіст, автор епопеї «Волинь» в якому виведений збірний образ української молодої людини кінця 1920 — початку 1930 рр., яка прагне знайти місце України у світі й шляхи її національно-культурного й державного становлення.


Але в його творчому доробку є ще й повість «Кулак», написана і надрукована 1932 р. Тематично вона перегукусться з «Волинню». Свого часу саме цей твір Уласа Самчука привернув увагу Олени Теліги. В ті роки писалась і «Марія». У романі «Марія» (1934) відтворена голодова трагедія українського народу на центральних і східноукраїнських землях 1932-1933 рр. Жах трагедії передається крізь призму образу Марії, яка на сімдесятому році життя зазнає разом з рештою українців страшного геноциду. У цій жінці уособлена сама Україна.

У 1938—-1939 pp. письменник їздив Закарпаттям, агітуючи за проголошення незалежності Карпатської України.

В Чехії, Німеччині, Польщі об'їздив протягом 1940 — 1941 pp. з виступами десятки українських міст, містечок, селищ, сіл, громад і організацій.


У 1943 р. письменник повертається до Львова, але наступного року знову опиняється в Німеччині. Тут включається в роботу, присвячену згуртуванню письменницьких сил, яким належало творити в еміграції «велику літературу».

1944 —1987рр. — період «другої еміграції» письменника. У 1946 р. під час перебування Самчука в таборах для переміщених осіб виходить друком його повість «Юність Василя Шеремета». У 1948р. він переїздить до Торонто (Канада).



Музей У. Самчука у Торонто.

Темами останніх книг Самчука є життя українських емігрантів у Канаді («На твердій землі», 1967). Переживанням Другої світової війни присвячені спогади «П’ять по дванадцятій» (1954) і «На білому коні» (1956).

Уласа Самчука справедливо називали «Гомером українського життя XX от.». Він створив неповторну художню панораму своєї епохи, показав рідний народ у періоди вирішальних випробувань.

На тихому, ідеально впорядкованому цвинтарі в далекому Торонто в 1987 році з’явилася ще одна українська могила – тут похований Улас Самчук. 


Чи повернуться його тлінні останки колись на батьківщину судити важко. Але творчість письменника повертається в сучасну Україну. І тільки зараз ми можемо збагнути всю могутність його таланту, всю велич його внеску в скарбницю культури рідного народу.


Пам’ятник Уласу Самчуку в Рівному, відкритий 20 лютого 2005 року на Театральній площі. Скульптор Володимир Шолудько.

Тексти творів У.Самчука в мережі Інтернет:

http://ukrlit.org/samchuk. - Улас Олексійович Самчук: проза : Волинь; Гори говорять!; Крути; Марія; На твердій землі; Нарід чи чернь?; Чого не гоїть огонь // UKRLIT.ORG — публічна електронна бібліотека української художньої літератури.

http://www.ukrcenter.com/library/read.asp?id=1463 Самчук У. Волинь //Український Центр. Українська бібліотека.
Література, яку ви зможете знайти 
в бібліотеці ім. І. П. Котляревського:

Волинь: Роман у трьох частинах. Том перший.— Дніпро, 1993.— 574 с. 
Улас Самчук (1905—1987) — один із видатних майстрів ук­раїнської прози XX століття. Нелегким був його життєвий і творчий шлях, який завершився на еміграції, в Канаді. Донедавна доробок Уласа Самчука був на батьківщині під забороною, й лише тепер його творча спадщина повертається до українського читача. 
Роман-епопея «Волинь», найвизначніший твір цього автора,— це гімн волинській землі, народній моралі, високохудожнє відображення складних, нерідко трагічних подій в Україні періоду першої світової війни, національно-визвольних подій та повоєнноїх) часу.
До першого тому ввійшли дві частини трилогії — «Куди тече та річка» та «Війна і революція».

Самчук Улас. Марія; Куди тече та річка. 2001.— К.: «Б-ка школяра».— 416 с.  
У книзі вміщено два твори видатного майстра української прози XX століття Уласа Самчука: роман "Марія" та перша частина трилогії "Волинь" - "Куди тече та річка". Довколишній світ, що сприймається головним героєм твору Володьком Довбенком, промениться сяєвом казковості й добра, полонить величчю і красою природи. Твір, як то кажуть, читається на єдиному диханні, бо в ньому багато сонця, світла відчуттів святковості, повноти і радощів людського буття.








Самчук У. О. 
Марія. Хроніка одного життя: Роман/Підгот. тексту та післямова С. П. Пінчука.— К.: Укр. письменник, 2000.— 189 с.
Роман Уласа Самчука "Марія" (1933) — перший в українській літературі художній твір про примусову колективізацію, так зване "розкуркулення" справжніх господарів землі, трудівників-хліборобів, про голодомор тридцять третього року. Написаний він у високому стилі хроніки життя жінки-селянки, яка мимохіть підноситься до символу України. Помираючи голодною смертю, Марія пропускає череї свою начеб просвітлілу на якийсь час свідомість всі радощі й болі свого мученицького шляху. Є щось біблійне І страдницькому житті героїні цього пекучого твору, в якому всі дні життя Марії розгортаються з невблаганною послідовністю агіографічного жанру.



Періодика

 



 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар