18 травня 2024

Пам’ятаємо!

Онлайн-інформування

До 80-тих роковин депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом (18.05.) та Дня памяті жертв політичних репресій (19.05.)

Цього року 18 і 19 травня Україна вшановує два трагічні пам’ятні дні, пов’язані зі злочинами комуністичного тоталітарного режиму.

18 травня – це 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом. Цього дня, 1944 року розпочалася спецоперація військ НКВД зі звільнення Кримського півострова від корінного населення. Загалом за три дні з Криму вивезли понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944-му з півострова депортували понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів. 

Після незаконної анексії Криму в 2014 році російська влада продовжує дискредитацію та утиски кримських татар, що залишилися на півострові. Верховна Рада України Постановою від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу і встановила в Україні 18 травня День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У Постанові наголошується: «Системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація етнічно і політично мотивованих переслідувань кримських татар, їхніх органів, таких як Меджліс кримськотатарського народу та Курултай кримськотатарського народу, на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації, починаючи з дати тимчасової окупації, є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу». 


                    19 травня, в третю неділю травня – День пам’яті жертв політичних репресій. Відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року на вшанування десятків тисяч людей, розстріляних комуністичним режимом, сотень тисяч кинутих у в’язниці й табори, на заслання чи примусове психіатричне лікування. Кількість цих мучеників Україні досі неможливо підрахувати.

Впродовж усього часу існування комуністичний тоталітарний режим спирався на злочини репресій, вбивств, депортацій, геноцидів.

17 травня 2024

«Ти як?» Гостра реакція на стрес: як допомогти, якщо поруч немає фахівця

Гостра реакція на стрес. Як допомогти, якщо поруч немає фахівця

                Щойно стає відомо про постраждалих через ворожі обстріли, на допомогу поспішають рятувальники, медики, а також психологи, готові надати допомогу тим, хто зазнав гострої реакції на стрес.
                 Якщо ви прагнете допомогти постраждалому і бачите поруч спеціаліста — кличте на допомогу. Якщо ж саме в цю мить психолога поруч немає, а людина впадає в ступор, плаче, тремтить чи втрачає самоконтроль — знадобляться базові знання першої психологічної допомоги.
                  Певні прояви гострої реакції на стрес потребують чітких дій. Згадуємо сьогодні, як можна допомогти людині до прибуття спеціаліста.
                   Що таке гостра реакція на стрес та які її можливі наслідки, розповідаємо у попередньому пості.
Якщо людина у ступорі. Зігніть людині пальці обох рук, притисніть їх до основи долоні. Великі пальці мають бути назовні. Кінчиками своїх великого і вказівного пальців масажуйте людині точки, розташовані над очима рівно посередині між лінією мосту волосся і бровами, чітко над зіницями. Людина у ступорі може чути і бачити. Тому тихо і чітко промовляйте їй на вухо те, що може викликати сильні емоції.
Якщо людина у стані безпорадності. Поставте їй прості питання ("Як тебе звуть?", "Хочеш пити, їсти?"). Проведіть людину до безпечного місця, де вона зможе відпочити. Допоможіть зручно сісти, зніміть її взуття. Якщо такої можливості немає, більше розмовляйте з людиною, залучайте її до спільних дій (прогуляйтеся, випийте чаю, допоможіть іншим).

16 травня 2024

Дякуємо за подаровану літературу!

Матеріали про історичні події батьківщини, рідної місцевості викликає підвищений інтерес, тому така література зараз найбільш актуальна. Центральна міська бібліотека ім. І.П. Котляревського дякує Світлані Василівні Паламарчук за надану можливість для наших читачів ознайомитись з книгами краєзнавчої та історичної спрямованості.

Світлана Василівна - кандидат історичних наук, автор десятка наукових, науково-популярних статей та монографій, присвячених проблемам історії. Багато років вела просвітницьку діяльність, викладала для студентів дисципліни історичного, культурологічного та правового напрямку. Проводила авторські екскурсії Дунаєм, містом Ізмаїл та всім Придунайським краєм. Більшу частину життя присвятила науковій діяльності.

Дякуємо за подаровану літературу, вже зовсім скоро вона з’явиться у вільному доступі для всіх охочих!

«Вишита мудрість поколінь»

Віртуальна етновиставка

До Дня вишиванки - 16.05.

                   Всесвітній день вишиванки відзначають щорічно в третій четвер травня. День вишиванки - подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню. Вишиванка - це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу. 

Підготувала:
бібліограф ІІ категорії
ЦМБ ім. І.П. Котляревського
Валентина Семенова

14 травня 2024

«Ти як?» Коли все валиться з рук...

Коли все валиться з рук і відчуваєте , що закипаєте, скажіть...
            Гнів — це природна реакція, і цю енергію можна перетворювати на сили для подолання труднощів. Коли щось не вдається, коли відчуваєте, що закипаєте, не ігноруйте свої почуття. З’ясуйте, що саме вас дратує, подихайте, дайте собі час заспокоїтися і знайдіть у ситуації, яка склалася, мотивацію.
             Якось ви питали, що робити, якщо гнів спалахує вмить і хочеться трощити усе навколо. Ось лайфхак, який може видатися кумедним, але неодмінно спрацює: сходіть умитися, почистіть зуби.
              За цей час гнів відступить і ви зможете переключитися на дію.
"Скільки можна?! Як не одне, так інше!" вдих-видих Ок, я впораюся!
"В мене нічого не виходить!" вдих-видих Обов'язково вийде, якщо спробую ще.
"У мене все наперекосяк! вдих-видих Я можу помилятися, але так я вчуся.
"Я ніколи не зможу, як вони!" вдих-видих Чому я можу у них навчитися?
"Все через того козла!" вдих-видих Мабуть, у нього поганий день.
"День - лайно!" вдих-видих Такі дні трапляються, але вони минають.
               Нагадаємо, за ініціативою першої леді Олени Зеленської розпочалася всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни. Дізнатися більше інформації можна на сайті Програми, а також на сторінках у соціальних мережах: Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Telegram, TikTok, Viber.